IT 討論區(48)最強工種,FG25K,你!敢唔敢成功?

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
如果你覺得IT唔係專業既話
我唔該你出番去+離開呢行

連自己做緊既野都唔覺得自己係professional
唔怪得之俾人話係狗啦
睇黎我認真左
或者唔好講專唔專業
IT入行門檻低本來就係事實 呀貓呀狗鍾意就可以做
家陣你係咪好似醫生考完牌先有得做IT狗?
接受現實啦
你自己問我咩叫專業ga wor
喂大佬呀 我一路都以為大家嘈緊既只係地位高同低
原來連professional呢個字IT狗都唔配
只可以話大家對專業嘅理解唔同
HKTV仲味請到人
收到 Agent 中 T25 Email 未
以你講個種執業資格 IT真係幾賤 冇得比...又好易俾人搶飯碗

有d job ad講要乜乜cert, u grad, 我同事冇都可以做到 因為叫入咗行 有經驗
問上面位巴打 佢好想做ha
ha唔係易入(secondment)難出咩
姐係有把口就可以唱歌
咁林俊傑算唔算專業
咁其實我渣小巴廿年都可以話自己專業嘅 我錯
專業點理解錯?
會計師又算唔算專業 ?做錯嘢同IT一樣唔會死人

如果要考完牌先可以入職就叫專業咁IT唔係專業

我理解就係嗰行唔洗點「訓練」就入到職就唔算專業,例如係惠康執貨,你是但捉個夠16歲嘅人都可以入去做,唔需要事先經過乜訓練就入到職

IT係咪是但捉個人入行都可以一頭半個月pick up到

我覺得IT係專業,真係要細分「專業程度」只係需要嘅「訓練」時間要幾耐同埋門檻

IT無可否認入門門檻係低,同埋包含嘅範疇太多
砌機又話IT,寬頻拉線又話IT,寫program又係IT,
自己覺得係咪係,覺得係地底泥咪地底泥

又唔係一句「係」或者「唔係」就抹殺哂自己嘅價值

如果唔係專業,點會咁易拎到三四皮嘢一個月 真係單純供需問題?定行業入門門檻低但發展門檻過?

入到行同做到落去係兩回事。
搶飯碗 點解你會覺得容易搶IT飯碗
理你,25k錢已袋
我隔離個阿婆同事

呢個先岩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞