林鄭回應美或取消《香港關係法》:香港並非從美國拿很多好處

637 回覆
1226 Like 14 Dislike
行政長官林鄭月娥今早出席立法會施政報告答問會,有議員問到中美貿易戰之下,當局有否評估美國取消《美國香港政策法》的影響,林鄭回應指香港並非從美國拿很多好處。

有議員詢問林鄭月娥,在中美貿易戰以及《金融時報》亞洲新聞編輯馬凱未獲續發工作簽證下,當局有否評估美國可能研究取消《美國香港政策法》的影響;林鄭月娥指商務局局長邱騰華一直在評估,過去幾個月與香港商會討論,亦推出支援業界措施。

林鄭月娥又指貿易和投資是互惠,香港並非從美國拿很多好處,香港是美國全世界貿易順差最高經濟體,兩地政府要維護雙方共同利益,若美國採取懲罰香港的措施,美國將會受損,又批評美國政府往往做單邊主義的事,當局對此非常有意見。

http://www.passiontimes.hk/article/10-11-2018/48620
好!取消
好呀 快撚啲
nice
咁撚串
777:成日拎黎講 我依家單方面取消佢 睇你搵咩黎大我
快手取消
我就唔撚信佢唔驚
自大到
又批評美國政府往往做單邊主義的事,當局對此非常有意見。

好大既官威呀
佢真係唔識架喎
關係法淨係講貿易咋咩?
咁撚串, 有時D野返唔到轉頭架
拎最多好處果個又好似真係唔係香港喎
所以取消機會都好大
中國由古至今最大問題就係太過傲慢和自我中心。
無論鴉片戰爭定二次大戰
到時真係取消咗, 隻鑊你揹唔揹得起呀
貿易法呢d象徵意義野嚟,美國帶頭唔認嘅話,即係話比全世界知唔再認為香港係一國兩制,呢個世界好多其他國家相應政策就會變
習近平講完香港不可取替
林鄭想破壞支那逃生門
刁大大 :屌你老母 斷我後路
真係取消咗到時等睇北京班友點輪你
777: 依家係我取消你 唔係你取消我呀
777真係好撚打得 對著trump 都仲咁口硬 真係唔係幾多個首長做到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞