日經:Switch最大的敵人是不吸取教訓的任天堂自身

189 回覆
21 Like 2 Dislike
係幾創新嘅
不過真係無咩大作
分分鐘賺完頭嗰幾水又放棄部機

實有PKM正傳
有冇人好似我咁對而家所謂3A大作一d興趣都沒。
唔係一大堆槍game,就係一d玩一陣就播10-20分鐘CG 既game。
反而,mario ,zelder 果d沒乜劇情。一開即打唔洗下下記番玩到邊,感覺好舒服。

之前有fd送左部ps3比我,除左玩下小小大星球同GT6 就沒咩game想玩。
利申,超輕量玩家,對switch 有興趣。

唔駛點用腦最好
sony 任記 日本公司
sony做成人向 (gal 暴力血腥
任記做低齡向 (mario 卡通

其實各有千秋 不過依家手機game搶曬市占

一向唔做成人game任記食曬屎
到依家仲未同d大廠搞好關係
畫面同遊戲性根本無衝突,做唔做(到)係睇開發商有無心+部console 配唔配合到

老任gamecube 後長期以黎個策略都要係部機身上經已要賺你一大筆錢,所以硬件上一定要壓到好平(eg switch 唔用新一代 tergra,走去幫 nvidia 清上一代舊貨)

罪大、M$ 就部機唔賺你(PS3 甚至一開始係蝕賣),game 、配件先賺你錢
所以先做成老任機畫質差過其他廠

罪大、M$無咩黑科技,部機入要全部料都係問其後廠訂,老任其實一樣可以做到,全部都係成本問題

switch 手提機部份算合格(當然其中一個原因係經已無對手,行業無左指標),但家用機部份就

今時今日以US$300 去睇一部以手提機作為力 ge switch 真係偏貴,配件更加貴,例如switch pro 手制就貴過曬xb1、ps4、steam 手制
如果switch 出 mh,一定有人班psp/sony狗又玩又屌
唔係一大堆槍game,就係一d玩一陣就播10-20分鐘CG 既game。
反而,mario ,zelder 果d沒乜劇情。一開即打唔洗下下記番玩到邊,感覺好舒服。

之前有fd送左部ps3比我,除左玩下小小大星球同GT6 就沒咩game想玩。

唔駛點用腦最好

唔駛用腦?

你玩rpg應該會訓着
咁撚食古不化既公司真係
希望呢部可以做到老任最後一部主機

火紋 pkm mh 已經夠原因買

火紋對偏執狂同選擇困難症黎講系地獄
如果switch 出 mh,一定有人班psp/sony狗又玩又屌

switch + psv + 3DS 同圽LAN play MH
咁撚食古不化既公司真係
希望呢部可以做到老任最後一部主機

火紋 pkm mh 已經夠原因買

火紋對偏執狂同選擇困難症黎講系地獄

火紋出無雙,可能好少少
sony 任記 日本公司
sony做成人向 (gal 暴力血腥
任記做低齡向 (mario 卡通

其實各有千秋 不過依家手機game搶曬市占

一向唔做成人game任記食曬屎
到依家仲未同d大廠搞好關係

只講返日本,d所謂大廠係超任時期壯大
家機嚟講老任由龍頭轉啊二係超任一n64
堅持用帶,自己造成
C社係switch求奇出隻MH4G hd remaster有得lan打既

已經個個排隊俾錢啦
啲材料用3G hd既再加少少新怪
搞掂
畫面同遊戲性根本無衝突,做唔做(到)係睇開發商有無心+部console 配唔配合到

老任gamecube 後長期以黎個策略都要係部機身上經已要賺你一大筆錢,所以硬件上一定要壓到好平(eg switch 唔用新一代 tergra,走去幫 nvidia 清上一代舊貨)

罪大、M$ 就部機唔賺你(PS3 甚至一開始係蝕賣),game 、配件先賺你錢
所以先做成老任機畫質差過其他廠

罪大、M$無咩黑科技,部機入要全部料都係問其後廠訂,老任其實一樣可以做到,全部都係成本問題

switch 手提機部份算合格(當然其中一個原因係經已無對手,行業無左指標),但家用機部份就

今時今日以US$300 去睇一部以手提機作為力 ge switch 真係偏貴,配件更加貴,例如switch pro 手制就貴過曬xb1、ps4、steam 手制

好同意,d人成日話老任技術低下
其實佢哋知唔撚知gc機能係高過同期嘅ps2架
Ps4 粒apu咪又係同amd買?有乜野技術咁巴閉啊
Switch粒TegraX1同正常版比,冇咗4粒A53,速度再得翻三份一,NV再次搵老襯成功
一向
食老本不在話下
屌畫面質素真係

自己睇下實機畫質
https://youtu.be/GC8MVY5zzAI
你幾時見過手提機有呢種家用機級數既open world game仲要視野極遠?

一部手提機有三個模式玩法都算食老本?
http://www.nintendo.com.hk/hardware/switch/

相反
PS4同X1只係機能勁左
設計上冇突破
好多game都係三平台都有即係電腦都有
亦翻出大量上一代機game既高畫質版
我覺得係更加食老本

等睇PS5抄Switch個設計
以前PS3 Move咪又係抄Wiimote

PS4 X1你可以講設計上無創新, 但另一個角度可以講兩者及PC既互換性好強, 好容易移值去其他機種度, 其實呢個因素係廠商考慮既其中一個主要原因, 因為而家大作你單機出好易回唔到本, 多機種係王道
之前有開發者都講, 移值GAME去SWITCH好困難, 咁樣無形中降低左廠商放GAME去SWITCH度既動力, 久而久之, SWITCH又係買機跟3隻GAME之後就封塵, 跟WII及WIIU下場可能一樣, WII當年係好好賣, 但第三廠既GAME就好少大賣

依家Unity係出多平台架
點會難開發移稙
上古5都出到Switch版啦

一隻game有三個平台版本
咁仲駛一定買PS4或X1?
FF個D獨家大作等10年先出一代
當你80歲命你等得到幾多隻出?

遊戲機係要多獨家game先有意義
唔係多多平台game
就算以前PS2都係因為多獨家game先受歡迎
依家PS4 post好多人玩既都只係多平台game

但問題我一隻大作都玩唔到

唔駛點用腦最好

唔駛用腦?

你玩rpg應該會訓着

zelder無劇情

唔駛點用腦最好

唔駛用腦?

你玩rpg應該會訓着

zelder無劇情

唔係無,係無乜。比起其它日式RPG(Tales of.../FF)真係小巫見大巫。
之前玩FF13,畫面係靚就靚。但玩5分鐘播10分CG真係。。。我係玩遊戲定睇動畫

其實都預佢會出啦 點敢唔出

唔駛點用腦最好

唔駛用腦?

你玩rpg應該會訓着

超憎玩RPG ,A-RPG還可勉強接受。

你玩rpg應該會訓着

zelder無劇情

唔係無,係無乜。比起其它日式RPG(Tales of.../FF)真係小巫見大巫。
之前玩FF13,畫面係靚就靚。但玩5分鐘播10分CG真係。。。我係玩遊戲定睇動畫

老任玩家
之前玩FF13,畫面係靚就靚。但玩5分鐘播10分CG真係。。。我係玩遊戲定睇動畫[/quote]

Chrono trigger
回收機械人返基地

你玩rpg應該會訓着

zelder無劇情

老任玩家

講FF13,我諗移植去Switch 係可能的
正正常常一隻PS3/Xbox 360 game,switch 應該都handle 到
畢竟越來越多舊Game 係Nvidia shield TV 上面玩到
仲mh 對上一次差唔多8-9年前
不過d game銷量幾高下
平時psv既大作比盡得幾萬,不過老任果邊一般好普通既game都可以過十萬

垃圾艦咁都14萬 出game果班激死都似
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞