日經:Switch最大的敵人是不吸取教訓的任天堂自身

189 回覆
21 Like 2 Dislike
其實係冇問題
但屌你老母得D細路仔game,如果你係攪到可以令R星果D超級大廠做到隻Switch獨佔既沙盒game,又或者移值其他hit game既,Switch其實係冇得輸
只能說任天堂始終跳唔出自己個框架
部野賣二千幾,唔貴,平過電話,我買得起
但睇落真係無咩吸引到我既地方
反而PS VR有隻溝女game就真係

機平 但game貴到仆街

廿年前買GAME都係三百蚊一隻,果時一碗雲吞麵10蚊,只係大部分人都係仆街玩老翻
依家買GAME都係三百蚊一隻,一碗雲吞麵廿幾蚊

註:課金驚1PACK石幾百蚊都大把人10PACK10PACK咁倒落去,亦有好多人一蚊都唔願俾
其實係冇問題
但屌你老母得D細路仔game,如果你係攪到可以令R星果D超級大廠做到隻Switch獨佔既沙盒game,又或者移值其他hit game既,Switch其實係冇得輸

市場唔需要兩部PSV或兩部PS4,睇下XBOXONE呢部鬥高畫質嘅主機去咗邊

任記擺明就係唔想同SONY爭堆車,槍,球,高畫質GAME
要搵個藍海出嚟
部野賣二千幾,唔貴,平過電話,我買得起
但睇落真係無咩吸引到我既地方
反而PS VR有隻溝女game就真係

機平 但game貴到仆街

廿年前買GAME都係三百蚊一隻,果時一碗雲吞麵10蚊,只係大部分人都係仆街玩老翻
依家買GAME都係三百蚊一隻,一碗雲吞麵廿幾蚊

註:課金驚1PACK石幾百蚊都大把人10PACK10PACK咁倒落去,亦有好多人一蚊都唔願俾

Whatsapp 8蚊都俾班乞衣屌到拆天
根本好多人覺得人地應該食風
仲要唔應覺有廣告同埋要不停改善
其實係冇問題

市場唔需要兩部PSV或兩部PS4,睇下XBOXONE呢部鬥高畫質嘅主機去咗邊

要搵個藍海出嚟

技術好明顯落後,你估機能許可老任唔會搵埋呢筆錢咩
其實我反而掉返轉睇
switch 個市場係諗住食埋3ds 嘅話
照出返3ds 堆title但係高質啲靚啲一樣可以有市場
group 埋兩個platform嘅title應該唔會少
再r 啲大廠出吓獨佔 應該有得諗嘅
3ds 同wii 有好多高質日r少人識都真係可惜

不過老任真係快手啲先得
見到switch 條首發gamelist 我已經決定唔會買首發
最希望係見到pokemon, monster hunter 可以出喺switch
帶出街同朋友玩又得 喺屋企online lobby 又得
再加埋一車車3ds 獨佔日r 再整隻大神
老老豆豆真係好想見到老任今次翻到身
老任啲濕鳩畫面睇見都唔開胃 部3ds柒到,想買黎玩芒亨都買唔落
你移植gundam 0079、Zdx、seed、seed-d、gvg、gvgex呢d 可以2vs2既game 俾人玩下都好啦

長遠應該出online shop 俾人買game,或俾人share softcopy 然後網上買code,方便d 一齊出來打機但又未裝game 既人
其實係冇問題

要搵個藍海出嚟

老任鐘意俾錢搞啲新嘅遊玩技術同控制方式,多過俾錢推高畫質

依家好HIT嘅VR,20年前老任咪有部Virtual Boy囉
https://zh.wikipedia.org/wiki/Virtual_Boy

藍海一成功會賣多好多倍,易過鬥紅海同SONY燒錢鬥畫面
觸控式遊戲機NDS鬥贏咗純高畫質嘅PSP,連帶3DS都贏過PSV
體感操控嘅WII賣咗1億部,主導第7世代遊戲機,大幅領先PS3同XB360
錯別字
你移植gundam 0079、Zdx、seed、seed-d、gvg、gvgex呢d 可以2vs2既game 俾人玩下都好啦

長遠應該出online shop 俾人買game,或俾人share softcopy 然後網上買code,方便d 一齊出來打機但又未裝game 既人

online shop 3ds已經有啦
新GAME即時有得玩唔洗食炒價

有啲GAME有得同另一個冇買隻GAME嘅朋友面連對打

仲有,依家個SWITCH嘅諗法就係可以拆個手制出嚟分成兩份,咁就可以一部機兩個人玩啲唔洗唔多制嘅GAME
(依家有啲手制同GAME有啲走火入魔,上下左右,ABXY,LR,ZLZR,兩個蘑菇,咁鳩多制,新手點玩?)
WiiU玩家表示從無後悔過買機
每隻老任自家game 都值回票價
仲有一堆wiiu限定game
另外 我買任天堂機唔玩佢地d自家/獨佔
唔通走去玩assassins creed咩

例子: super Mario, Mario kart, Mario maker, donkey kong, Zelda, smash bros, 真女神, 火炆, bayonetta, Xenoblade, splatoon, pikmin, yoshi...
其實係冇問題

要搵個藍海出嚟

依家好HIT嘅VR,20年前老任咪有部Virtual Boy囉
https://zh.wikipedia.org/wiki/Virtual_Boy

觸控式遊戲機NDS鬥贏咗純高畫質嘅PSP,連帶3DS都贏過PSV
體感操控嘅WII賣咗1億部,主導第7世代遊戲機,大幅領先PS3同XB360

咁WIIU呢
老任D創意又唔見佢呢部大賣
其實係冇問題

要搵個藍海出嚟

一部有老任自家加埋一堆跨平台做補充不知幾好J
當年紅白超任成功堆三廠功勞細咩
不過技術能力唔夠咪唯有俾人食囉
你估佢唔想揾食呢堆玩家個咁大既市場咩
其實係冇問題

要搵個藍海出嚟

咁WIIU呢
老任D創意又唔見佢呢部大賣

藍海必然開發到咩
Virtual Boy咪前衛得濟,炒到應一應囉
賺兩部(NDS,WII),輸一部(WII U)有幾奇
任記就係咁 吹咩 錢佢大把
唔知會唔會有一日可以講老任係game界嘅nokia
老任隻mario
欠缺遊戲性 畫面好唔得PS2幾多 買黎做咩

你錯鳩咗???
NS=1280*720(16:9)
PS2=640*480(4:3)

差成倍喎
要恥笑老任都用06年嘅PS3 1080P恥笑啦,你用PS2比擺明抹黑SONY FANS

想講構圖 唔係'畫面'
任天堂快d執左佢等ps4出芒亨啦
咁撚食古不化既公司真係
希望呢部可以做到老任最後一部主機
其實我反而掉返轉睇

不過老任真係快手啲先得
見到switch 條首發gamelist 我已經決定唔會買首發
最希望係見到pokemon, monster hunter 可以出喺switch

老任翻到身咪到玩家食屎囉
唉,發佈會前見佢有skyrim我仲有少少期待,而家
其實我反而掉返轉睇

不過老任真係快手啲先得

老任翻到身咪到玩家食屎囉

未翻身都已經食屎啦
寶可夢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞