日經:Switch最大的敵人是不吸取教訓的任天堂自身

189 回覆
21 Like 2 Dislike
細廠我係pc度開發仲好啦
pc indie又得,放上kickstarter度又得
搞得成放上Sony/ms再搞一次

老任之前部wii太劍走偏鋒
係佢自己先駕御到
老任迷:我地玩的是遊戲性,畫面質素?wfc
部機識飛都好咪又係食老本
等pkm mario mh出係swich又可以搵一筆
[連燈仔logic]

手機game:貨金呃錢

PS4:毒撚單機

Xbox360:pro鬼佬market

Wii/WiiU/Switch:偏鐸

NDS/3DS:無畫面

TVB:推到完場;一人一套經典TVB卡通/劇集

Wiiu
買左返離淨係玩零5同B姐
之後無開過

打爆左隻零之後 晒全部女 成部機送左俾親戚
不過d game銷量幾高下
平時psv既大作比盡得幾萬,不過老任果邊一般好普通既game都可以過十萬
任天堂剩係啲party game就屌死ps4同Xbox啦

一班fd上黎玩
開隻MARIO party 4個人一齊玩,
好過拎部ps4出黎打黎打去得fifa同winning啲運動game可以多人玩

今時今日仲屌畫質?傻撚咗咩
手機game都大把人俾錢課,跟住隊玩

PS4 就咁數都有幾隻 4 打 game 啦
Towerfall
The Gauntlet
Magicka
Alienation
Helldivers
Sports Friends

4打就係party game 呀?
部機拎出街打咁細部
仲同fd一齊打
唔辛苦咩

就咁睇
Wii U都幾失敗下

Wii U太難開發
Switch轉左用Tegra(an機個隻ARM)希望會好好多
等買第二水

一班fd上黎玩
好過拎部ps4出黎打黎打去得fifa同winning啲運動game可以多人玩

Towerfall
Magicka
Alienation
Helldivers

我都覺得ps4係couch co-op度好失敗

不過一班fd上黎玩,都係prefer開盒boardgame開支酒
LM睇老任被收購
仲有無得玩神寶拳
唔知幾時出大亂鬥

就咁睇
Wii U都幾失敗下

仲低過PSV 110萬,真係好失敗
Shut up and take my money

一班fd上黎玩

Towerfall
Magicka
Alienation
Helldivers

我覆緊你紅字嗰部份啫
我有話我講嗰啲係 party game 咩?
有冇人好似我咁對而家所謂3A大作一d興趣都沒。
唔係一大堆槍game,就係一d玩一陣就播10-20分鐘CG 既game。
反而,mario ,zelder 果d沒乜劇情。一開即打唔洗下下記番玩到邊,感覺好舒服。

之前有fd送左部ps3比我,除左玩下小小大星球同GT6 就沒咩game想玩。
利申,超輕量玩家,對switch 有興趣。

就咁睇
Wii U都幾失敗下

係幾創新嘅
不過真係無咩大作
分分鐘賺完頭嗰幾水又放棄部機

就咁睇
Wii U都幾失敗下

PSV銷量14.7M; WiiU銷量13.6M (見VGChartz)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞