日經:Switch最大的敵人是不吸取教訓的任天堂自身

189 回覆
21 Like 2 Dislike
任天堂剩係啲party game就屌死ps4同Xbox啦

一班fd上黎玩
開隻MARIO party 4個人一齊玩,
好過拎部ps4出黎打黎打去得fifa同winning啲運動game可以多人玩

今時今日仲屌畫質?傻撚咗咩
手機game都大把人俾錢課,跟住隊玩

PS4 就咁數都有幾隻 4 打 game 啦
Towerfall
The Gauntlet
Magicka
Alienation
Helldivers
Sports Friends
任天堂剩係啲party game就屌死ps4同Xbox啦

一班fd上黎玩
開隻MARIO party 4個人一齊玩,
好過拎部ps4出黎打黎打去得fifa同winning啲運動game可以多人玩

今時今日仲屌畫質?傻撚咗咩
手機game都大把人俾錢課,跟住隊玩

PS4 就咁數都有幾隻 4 打 game 啦
Towerfall
The Gauntlet
Magicka
Alienation
Helldivers
Sports Friends

wii 個時咪又係party game
高登仔燈佢SWITCH一定大賣
為了宣傳PS3處理器Cell的強大性能,久多在演講中曾提到,“世界中の何億世帯もの家庭がつながれば、地球シミュレータの何萬倍、何十萬倍のパワーを生み出せる”地球シミュレータ。”根據演講全文的內容,意思大概是說當足夠數量的Cell處理器串聯在一起,就可以達到甚至超過“地球模擬器”的性能。然而這段文字當時被斷章取義地理解為“PS3的性能足以模擬地球”,然而很多跨平台遊戲上,PS3畫質及幀數卻明顯不如Xbox360,“模擬地球” 一詞也就帶上了濃厚的諷刺意味。

原來真相係咁
誤會左咁多年
其實係冇問題
但屌你老母得D細路仔game,如果你係攪到可以令R星果D超級大廠做到隻Switch獨佔既沙盒game,又或者移值其他hit game既,Switch其實係冇得輸
只能說任天堂始終跳唔出自己個框架

市場唔需要兩部PSV或兩部PS4,睇下XBOXONE呢部鬥高畫質嘅主機去咗邊

任記擺明就係唔想同SONY爭堆車,槍,球,高畫質GAME
要搵個藍海出嚟

技術好明顯落後,你估機能許可老任唔會搵埋呢筆錢咩

老任鐘意俾錢搞啲新嘅遊玩技術同控制方式,多過俾錢推高畫質

依家好HIT嘅VR,20年前老任咪有部Virtual Boy囉
https://zh.wikipedia.org/wiki/Virtual_Boy

藍海一成功會賣多好多倍,易過鬥紅海同SONY燒錢鬥畫面
觸控式遊戲機NDS鬥贏咗純高畫質嘅PSP,連帶3DS都贏過PSV
體感操控嘅WII賣咗1億部,主導第7世代遊戲機,大幅領先PS3同XB360

咁WIIU呢
老任D創意又唔見佢呢部大賣

藍海必然開發到咩
Virtual Boy咪前衛得濟,炒到應一應囉
賺兩部(NDS,WII),輸一部(WII U)有幾奇

幾好既概念一樣要技術支持
依家老任就係柒在技術唔掂
但WII又俾佢成功
所以係到整色整水整D所謂創意唔走去搞技術
但WII NDS之後佢D創意有幾撚創新有眼睇啦
其實我反而掉返轉睇
switch 個市場係諗住食埋3ds 嘅話
照出返3ds 堆title但係高質啲靚啲一樣可以有市場
group 埋兩個platform嘅title應該唔會少
再r 啲大廠出吓獨佔 應該有得諗嘅
3ds 同wii 有好多高質日r少人識都真係可惜

不過老任真係快手啲先得
見到switch 條首發gamelist 我已經決定唔會買首發
最希望係見到pokemon, monster hunter 可以出喺switch
帶出街同朋友玩又得 喺屋企online lobby 又得
再加埋一車車3ds 獨佔日r 再整隻大神
老老豆豆真係好想見到老任今次翻到身

老任翻到身咪到玩家食屎囉

老任仆埋街玩家食兩舊屎添
一台獨大,玩家邊有好日子過
其實我反而掉返轉睇
switch 個市場係諗住食埋3ds 嘅話
照出返3ds 堆title但係高質啲靚啲一樣可以有市場
group 埋兩個platform嘅title應該唔會少
再r 啲大廠出吓獨佔 應該有得諗嘅
3ds 同wii 有好多高質日r少人識都真係可惜

不過老任真係快手啲先得
見到switch 條首發gamelist 我已經決定唔會買首發
最希望係見到pokemon, monster hunter 可以出喺switch
帶出街同朋友玩又得 喺屋企online lobby 又得
再加埋一車車3ds 獨佔日r 再整隻大神
老老豆豆真係好想見到老任今次翻到身

老任翻到身咪到玩家食屎囉

老任仆埋街玩家食兩舊屎添
一台獨大,玩家邊有好日子過

仲有微軟呢個無限金錢既友你駛驚SONY冇人逼
我睇完發佈會講只對Mario同Zelda有興趣
希望第時會有多d第三廠支持
之後就俾一隻癲狗任豚屌

咁WIIU呢

藍海必然開發到咩

但WII又俾佢成功

wii nds之後得兩部機唧,3ds wii u
3ds打到sony psv直曬,sony好似半放棄細機市場

點解得一部wii u炒咗,各位就講到任記就執咁?

仲有,畫面去到一個地步,再上就冇乜必要,得個幾寸mon,俾2k你都係曬電唧,睇下三星,lg啲2k電話就知
(註:3ds玩mhx我開始接受唔到,睇慣咗iphone)
switch去到720p,接上電視有1080p應該到咗「夠用」呢個位,起碼夠用呢幾年,呢度有幾多人有4k電視先?
講起3ds online store真係最垃圾
開game唔會通知有更新
仲要自己入去換個更新檔出黎

個logo右上角粒藍點咪通知有更新囉盲撚
一插變手提機係好破格,但得720p,好失望

咁WIIU呢

藍海必然開發到咩

但WII又俾佢成功

仲有,畫面去到一個地步,再上就冇乜必要,得個幾寸mon,俾2k你都係曬電唧,睇下三星,lg啲2k電話就知
switch去到720p,接上電視有1080p應該到咗「夠用」呢個位,起碼夠用呢幾年,呢度有幾多人有4k電視先?

老任3DS算唔算成功真係睇你點睇
係好賣得獨佔市場但更多係SONY自己柒先有咁成功
而且對比NDS佢有幾大改變心照啦屌
佢成功同PS4一樣部機自身原因有幾多啊

當然老任老本夠厚加埋佢個套經營方式佢有排都唔會執
但老任既客源有幾大增長潛力心照啦
當然我唔排除佢有機會可以好似WII咁又殺到一條路出黎開發到個新市場既
但WIIU 3DS呢2部相對以前係創新上係好貧乏
佢仲可唔可以做多次我真係有疑問
而且畫質同解像度係同一回事你鳩UP D咩
畫面去到一個地步再上係冇必要
但老任D機個種程度就肯定有大把空間再上囉
我會買,原因好簡單
好想同啲朋友實實在在一齊打機,而唔係上網玩
咩大作獨佔game,我又唔在意

咁WIIU呢

藍海必然開發到咩

但WII又俾佢成功

當然我唔排除佢有機會可以好似WII咁又殺到一條路出黎開發到個新市場既
6.2吋720p算係咁啦
家用mode係1080p囉

咁WIIU呢

藍海必然開發到咩

但WII又俾佢成功

依家都未出機,撚知佢幾多個多邊形,推持到幾多FPS咩
要討論都係得個解像度係知嘅唧
[quote]
咁WIIU呢

藍海必然開發到咩

但WII又俾佢成功

[/quo 已依家都未出機,撚知佢幾多個多邊形,推持到幾多FPS咩
要討論都係得個解像度係知嘅唧

睇下佢粒GPU個D就估到一二啦
你估老任真係有黑科技咩
居然仲有人對老任有期望, 咩野搵藍海

你睇老任點對待pokemon go就知呢班友等收皮啦

如果係識搞, PKG已經賺到笑

岩岩推出果種瘋狂程度真係
居然仲有人對老任有期望, 咩野搵藍海

你睇老任點對待pokemon go就知呢班友等收皮啦

如果係識搞, PKG已經賺到笑

岩岩推出果種瘋狂程度真係

呢隻同老任關係認真唔大
佢隻MARIO真係親生仔喇
老任真係食老本
但佢d自家game又真係逼到你買console
好垃圾,我部3ds買番黎都係玩左陣
個晝面真係好令人 卻步,有mhp 都救唔到佢
未來數年, 任天堂將會轉型成為手遊大廠

咁WIIU呢

藍海必然開發到咩

但WII又俾佢成功

唔係好認同依個理論
講番初代Wii 當年真係忍夠佢 畫面質素無咁高 佢當年解釋係 著重樂趣多於畫質 結果係 一連串sell"體感"的垃圾game出現 以致各大遊戲主流 可能偏質 party game個人game大作不重視 所以就睇住朋友玩PS/xbox咁多隻大作 無錯你唔用4k電視係無問題 但你做唔到4k大作就算了 不嬲你想推高科技係 例如你遊戲機出到4kgame 就引到你買部電視 你影相拍片睇高清咸片到4k就會買4k mon, 同樣地我只會覺佢原地踏步 比出多部switch2.0都係玩緊打拳同賽車 佢有唔多唔少令人失望
老老實實
如果老任出多款類似Xbox one/ PS4 嘅console
我會更加失望
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞