喺日本讀緊高中,你問我盡答

1001 回覆
1065 Like 54 Dislike
嘢食基本上每日三餐都係host煮
有同佢講過完咗修學旅行會整春卷畀佢哋食
有學過煮媽媽嘅玉子燒

因為我身份比較特別
而阿sir好好人
話我唔洗好似普通學生咁
一個星期練足6日
我feel free嚟,一日都OK
我學校就無弓道,媽媽話
弓道要求嘅場比較大同特別
所以唔係間間都有

我學校有動漫學會,
會經常幫學校畫活動海報

文化祭每個部活都有宣傳
運動系就有友誼賽
藝術系有表演
老師都有表演
仲有班搞cafe
鬼屋可以玩

日常消費因爲我唔可以退稅嘅緣故
所以有少少貴
我住嘅地區車費都奇貴

我自己好少同日本人講呢啲話題
唔知佢哋有無好避忌
會呀,會好多人注意好受歡迎吓
見過好多高我少少少少咁多嘅美男子
自己158高
見樓主出國讀書令我諗起幾年前的自己說服父母卑我去英國讀高中的過程

嗰陣我媽開嘅條件係要入當地的傳統名校,重要係係人都識果啲。因為佢十月底先答應我,搞到好多好學校的申請都 deadline咗,所以得兩間可以報

之後唯有爆 seed鳩衝,衝到晚晚一、兩點先訓,功課都唔做,返學訓覺,有精神就溫嗰邊啲野,搞到成日卑人屌但都廢x時理。諗返起都有種破釜沉舟的感覺,好熱血青春

最後兩間學校都收我。真係好慶幸有機會出去讀高中體驗下。無論環境、學校設備、氣氛、教學素質都非常好。最可惜係男校 。唯一一次識到女高中生就係佢地去我學校上一日堂同 open day

好欣賞樓主去日本高中呢個決定。有啲經歷真係錯過咗就錯過咗,無得返轉頭。如有下世我都想試下係日本讀高中

Btw你而家都要準備下IB學校啲 application,同好好諗下大學想讀咩科,因為歐美大學唔係剩睇成續,重會睇你做過啲咩課外活動跟你想係大學修讀的課目有關
我本身英文唔差
test我基本上除咗翻譯嗰part基本都滿分
無得出街食,
但host mom話以前佢個年代有啲學校可以

每日返學來回45分鐘左右

政治方面可能學生真係唔多關注
有啲學校校規係
放學唔準著住校服行街
唔準帶手機返學

口罩我自己覺得有兩個原因
一係唔想病/傳染人
二係嗰日無化妝
讀日本歷史係咪講好多戰國史?
我本身唔中意食熱嘢,所以好習慣
我讀世界史,
但係聽同學講記戰國史人名記到癲
應該唔少巴打都可以去屈機
樓主我想問你用咗幾耐自學日文到溝通到嘅地步
我都自學緊
睇見樓主去日本留學嘅目的同當年嘅我去日本留學嘅目的好似
令我諗返起以前喺日本讀書啲生活
利申:日本嘅U grad
已回港
イギリス
想問下係咪每個日本人都會有件和服或者浴衣係屋企?
我年紀大你差唔多一倍但都覺得你諗野好有文有路
雖然好多人會擔心你返返香港之後好難追返學業 不過我覺得你人生可以有咁樣既經驗好難得同埋你一定唔會後悔 如果我有小朋友我都想比佢去呀
仲有我以前中學都喺英國讀 返香港讀大學都追得返既 你咁有行動力應該冇問題
可唔可以俾依段片佢地睇

https://www.youtube.com/watch?v=K-ipdJSdHwI&t=332s
我覺得係
我屋企和服同浴衣都有
多謝賞識!我會好好努力!
有冇比人欺凌
日本妹收唔收兵?
崇洋排支就梗架啦
樓主有冇睇日常
啲學校生活係咪真係咁
日本出產咁多gay漫 係咪好多gay佬?
佢哋對gay/les嘅睇法開唔開放?
學校天台係咪好似動漫咁可以上去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞