喺日本讀緊高中,你問我盡答

1001 回覆
1065 Like 54 Dislike
樓主日文level如何?
大概幾時開始接觸日文?
如果大學exchange的話邊間好?

好羨慕你可以向日本生活,我都超鍾意日本
Hallo 無圖
對唔住對唔住!

有時佢哋講得太多次唔好意思我真係會有少少唔自在
我學校仲有另外2個exchange student,早過我嚟

佢哋會成日問我有啲字嘅中文係乜,因為佢哋好多唔知香港係講廣東話,我就會同時教佢哋普通話同粵語讀音,解釋我哋同中國內地唔同,佢哋講中国語,我哋講広東語。算係盡我代表香港嚟日本交流嘅責任

有個交流生原來年年都嚟香港旅行,返香港會同佢一齊去玩

我談戀愛經驗唔多,唔知佢哋對我點睇

同樣都係亞洲國家,學校生活唔難適應。只係要留意同老師講嘢要認真啲,唔好畀佢以為你唔尊重佢。

我試過上古典堂,老師教源氏物語。喺香港讀理科嘅小妹對文學一直都好有興趣。但係老師竟然skip咗我唔派材料畀我。其實喺我間學校交換生同真正嘅學生老師分得好開,所以我覺得自己好似被排除在外咁。不過我鼓起勇氣同老師講我想一齊上古典堂,老師都肯派返材料畀我

多謝你嘅祝福!
會唔會有訓導捉
返到學校第一件事係咪換鞋 有d學校好似係著拖鞋好搞笑
想識隔離班既女仔 可以點做?
十萬羊?
影你既絕對領域 睇吓有無日本妹味?
日本妹係咪個個都覺得處女係羞家事
就算係處都同人講唔係處
初中就求其揾個男仔破處
日本性交年齡係幾歲
係咪真係有兩小無猜法
中一二扑野都唔會有罪
有冇同日本仔拍過拖?
我都想
我無喺職場打滾過,但係照我觀察基於日本嘅階級觀念就係咁的
女性地位而家好似全世界咁不斷掘起緊,好多媽媽唔再係全職主婦
我host family比較有錢,置業無咩問題,加上我唔係住喺東京,樓價無咁貴,置業相對較容易

多謝你嘅問題,希望可以用我有限嘅知識解答你
可唔可以介紹下你個寄宿家庭
好似幾warm
求介紹 可以?
唔算有錢,食得飽著得暖過得去。
去exchange呢筆錢對屋企人嚟講唔係小數目
所以會好好珍惜呢一年,返嚟好好讀書報答爸爸媽媽
圖片
小賣部有好多唔同種類嘅麵包、布丁、飲品、飯糰、小便當
我就係host mom整畀我嘅
好少聽理科人講對文學有興趣
我都係要不斷聽人重覆至記到入腦
一齊加油呀!萬事起頭難
都幾好餸,你同host family關係幾好?有無多d生活趣事分享?同佢地距離感會唔會都好重
點稱呼host family?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞