喺日本讀緊高中,你問我盡答

1001 回覆
1065 Like 54 Dislike
如果用google translate 聽讀音準唔準?
日本仔條J大唔大
岩岩睇哂
樓主好犀利 好羨慕可以有咁既高中生活
岩岩第一次去完日本去左福岡 都搞到勁想學日文同年年去日本
好羨慕呀
可唔可以post 多d 生活既相。
或者開個instigram 得閒post 下相
以一路都好想學日文,八年前暑假上過堂,不過暑假完左冇再上。前排的起心乾由50音開始練返,不過太懶,覺得自己係語言方面冇咩天份,背完之後又停返。其實心底一直都好想學,起碼識聽識講d最基本既生活用語,唔一定識睇,希望去日本旅行都可以靠日文溝通,不過個目標好似好遙遠咁。

樓主加油,多d分享,呢度好多人都對日本好有興趣。洗鬼理d人信唔信,人地唔信咪由得佢唔好信。

今日禮拜日有咩節目?唔出街玩?一早就黎連登答問題。

同埋想問日本學生個個帶飯,咁係咪唔會叮熱,而係就咁凍食?
Afs?
可唔可以影你間房/ 間屋一部份嚟睇 對日本人嘅屋企好有興趣
平時食咩?吉野家?
樓主喺學校有冇見過人當眾表白/收情信?

學校喺咪可以自己組新社團?

樓主有冇join咩社團玩下?
睇嗮,支持
日本人係咪好10,11點後唔出街?
之前去日本11點幾落街,周圍又黑又冇人,都幾驚下
lm
咁早起身? 琴晚4點我仲見到你回post
One OK Rock 正
住緊第二個星期東京留名
你覺得日本多痴漢定連登多
樓主傑青
已追蹤日後睇你分享
棒球 足球 高中賽係唔係好熱血
咁係咪冇得出學校食?
介紹時可以用多啲連登icon
樓主無視咗我:(
唔經唔覺就碌到底
好多謝樓主肯用一個幾特別既身份去share日本深入d嘅見聞

見到樓上有d巴絲都會問樓主之後點 擔唔擔心將來點 嘅時候就覺得其實香港同日本都好壓抑

雖然無問題想問
但我想同樓主講 未來既野邊擔心得咁多
一訓醒竟然比我見到依個post
依家好後悔17歲冇做過交換生
好葡萄啊
樓主17歲已經好成熟咁
又勇於追求自己想做嘅野
真係好青春好羨慕
一直好鐘意日本又好想係日本讀高中
但以前唔知有呢D計劃錯失左
只係係中學畢業gap year去過wh
依家U都grad埋冇機會啦
希望樓主你呢一年開開心心
想問吓樓主本身係香港讀書成績好唔好?
過到去日本又有無咩科目擅長或唔擅長?
Thanks.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞