大專 Notebook Ownership 2018 (5)

666 回覆
6 Like 1 Dislike
平時最主要帶返學校做autocad revit naviswork

得閒會攞黎打下機 (lol rb6)

追過post好似ThinkPad T480s i5 同 x1c i5都幾好

大家會點揀
打機就T480s
主要帶返學校>x1c
正wor
聽日拎機啦!!!!!!
之前都係糾結緊呢兩部
如果成日帶返學校,X1C 係輕啲細部啲
打機如果剩係打LOL,我部X1C i5都可以1080p 60fps,R6 呢啲game就算啦 連download 嚟試都費事
尋日踩上senco問,終於即場send email比我拎機
用緊x1c聞到有啲味
其他人有冇呢個情況?
應該係檀香味
如果係檀香味的話新機出廠係會有的
我用左一個星期都仲有
部macbook pro 13”,TB, 512gb。尋晚做左基本setting,今日用左一陣就無啦啦有下風扇好大聲,熄埋機。再開機都係咁,係咪壞左喇
你確定係檀香?
唔使係度問,通常都係一句,直接剷上apple
我唔知
但新機出廠應該有一隻味,我自己覺得幾香

X1C i5 Lenovo SSD
今日跑左幾次分都係大概呢個數
明明之前跑到1000幾write
係唔係要換機?
認真請教
x1c i7 16gb ram

做功課開左大約20個 chrome tab
一個word
7個pdf
iTunes播歌
接左個外置mon一齊用

部機好熱
係咪正常
緊係啦,特別係你駁咗mon
佢熱到我開把廢青扇淨係吹住佢
我都見駁左mon即刻扯高cpu,但用左真係方便d
i7係特別熱而且部機薄散熱會差啲
你有冇留意到溫度幾多同埋有冇降頻?
基本上由我駁mon開始做功課
風扇已經係長行
散熱情況預左差d但真係有d失望

溫度冇留意到
間中會有小小lag機情況

部機冇係手
今晩返去再試下先
我冇改過setting 呀 得閒試多次 點知咁低分
check完之後可以睇下呢個post介紹嘅throttlestop睇下有冇用
http://lih.kg/bxbqKS
agger 成日特登耷低頭去聞
X1c i7 16GB Lenovo ssd
呢個點樣?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞