大專 Notebook Ownership 2018 (5)

666 回覆
6 Like 1 Dislike
新post 繼續討論
買左macbook,想問下追機打邊個電話??
你係邊間買咪打去果到
開到(5)都未有機
咪換垃圾
T480s 係split screen 個時 較兩個app位置唔順算唔算有問題,其他正常,開機超快
唔會俾你加錢換的
兩間野都唔同
同埋我覺得你去到佢地都只會認為軟件問題
如果真係唔喜歡x1,下次要諗清楚
買左256gb x1 carbon 想自行換512 gb SSD 有冇推薦?
sm961
ThinkPad有built-in diagnosis tools
你睇下windows入面有冇啲叫thinkvantage 嘅software,裏面會有

仲有就係試多啲software睇下有冇其他問題,留意下cpu usage同溫度
多過一個software有問題會convincing啲

有冇run過SSD benchmark? 同其他人compare下啲數字睇下有冇唔妥
其實我買之前有做過資料搜集,知道x1 好多小問題
好似用八代發熱嚴重

至於chrome嘅問題
或者可以試下用內置嘅Lenovo vantage
Lenovo vantage性能狀態入面有硬件檢查
check 一次都可以
https://www.dell.com/en-us/shop/accessories/apd/a9272801

Dell us訂左個targus pro tek 15'返黎先知唔岩size,有沒巴打呢排想買laptop sleeve?

https://t.me/something1357
之後我買完X1c 到左手之後真係好滿意
其他想買/買左既巴絲真係唔洗擔心Thinkpad 既質素問題
我上年部t470跌咗幾次都冇事 不過有啲重想換
我係由X240換上黎
thinkpad跌左5年都未爛
用緊windows hello
試過指紋都好快喎
download cpu-z stress test 1 min, check the temp and clock speed fluctuation

download crystal disk bench, test and paste the result here

download crystal disk info, check if all stats are normal (blue)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞