真係唔係好明白長輩對所謂有禮貌嘅定義

296 回覆
1011 Like 9 Dislike
你試下好有禮貌咁串鳩佢囉
如果隻所謂長輩有個錢既
每次佢LONG黎果陣
就心諗睇錢份上 睇錢份上 吞撚左佢喇

冇錢既留D咁既親戚係身邊做乜撚?
當佢死左好過喇
咁當你同佢講問佢點解要咁

佢就同你講因為我係長輩

因為我食鹽多過你食米

佢話阿叔以前點,我唔會話我以前點點點嚟屌鳩啲後生

問佢解釋又講唔出

呢個真係只係因為係上一代同今代嘅問題?

同埋都有啲長輩會講道理,而家只係講用輩份去大人嘅長輩
佢聽得出你串鳩佢佢就會話你咩態度,咁同我講野
我以前都會好似你咁諗
而家人到中年先明白,老人家其實同細路一樣
人好似條弧線咁上完去會落返黎
出世時乜都唔識,任意妄為,行到尾段都係一樣

你返屋企唔理D細路,佢地會嘈會喊
對老人家黎講,"理佢地" 可能就係叫佢一聲
只係佢地唔會嘈唔會喊,而係用 "冇禮貌" 黎表達

你或者咁諗,佢都唔知有人返左黎
可能突然見到你嚇一嚇,咪話你返咗黎都唔叫人囉
你入門口係咪都叫一聲先,佢聽唔到咪話有叫你,冇人應仲以為屋企冇人

我依家返老家食飯,入門口都會叫一聲,唔係怕俾人話冇禮貌,係怕冇人應咋.....
後生可能難理解,又唔係個個識表達,所以只會同你講 "佢幾十歲就吓佢啦"
巴打你呢個係我睇咗咁多個反論入面最有力嘅解釋
下次試下佢解釋唔到果陣同佢講
你解釋到我先會同你爭論落去
唔好講其他野拎尾彩喇
你講得啱
有啲係持老賣老
冇料扮有料
但調返轉
但若然呢個人係有料嘅
佢咁同你講你會點諗?
佢會覺得係你駁唔到所以你輸左。
所以真係無謂嘈。

男人嗌交唔係講道理真係好撚廢
仲要小器
好多時明明係小事又會想屌人
永遠我幫佢做完野唔會講唔該
老撚奉咁
以我同佢相處咗廿幾年既記憶佢做錯野從來冇同我講過對唔住
仲話我唔當佢係老豆
明明佢冇諗過平等對個仔
野蠻都有得美化

根本唔講道理既人你愈就佢佢只會愈仆街
廢老就係俾你D冚家剷縱出黎

害自己全家不特止仲出街害人
佢講得有理佢200歲都係有道理

有料嘅人講嘅嘢入面都會有佢嘅道理

唔係話我係長輩,所以你要聽我講,唔應該駁嘴
佢剩係諗點解你駁咀,係你唔啱
其實我平時見到唔講道理既親戚
用鄙視眼神望一望佢唉一聲
佢多數會自己收皮唔會再LONG黎落去

不過你縱慣左就要多D時間

佢都係想搵存在感
試下唔好理佢
你愈激氣佢愈過份
試下佢開口果陣唔好理佢
唔好反駁 繼續做自己野

長遠落去等佢知道自己其實唔撚係大哂 唔係真係好重要
你get唔到個重點,重點係煩到佢地怕
四個字總結 多重標準
其實我不嬲係佢唔講道理個陣都唔理佢
佢見冇人駁佢咪得寸進尺
係佢成日搵啲小事鬧阿媽我有次忍唔住屌返佢
等佢知道唔好以為冇人駁佢就以為自己啱哂
感覺好爽
佢試下再無理取鬧我準備見一次屌一次
唔撚再忍佢
佢唔係老咗先係咁
而係一直都係咁
所以我唔會再理佢感受
咁你都啱嘅,不過我自己都好怕煩 比耐性應該會輸
人老左係咁 根本都唔想聽人講野
我以前上司又係老屎忽
我次次俾意見
佢聽都未聽曬就話
唔係 屌你老味 梗係唔係啦

咁之後我都廢事出聲
做唔到咪齊齊企係度數手指囉
我只係回應樓主入屋叫人個case
你就話我美化野蠻,將我打成盲撐所有唔講道既人?
仲要鬧我冚家剷添,都睇得出你老左會係乜野人
睇你唔順眼就係無禮貌
老seafood最興講完啲嘢,細嘅跟住做,做錯咗,又屌鳩我哋,同佢講跟佢講咁做就會話自己冇講過
唔係睇咗老豆老母份上 真係廢撚事見
不嬲個感覺係
從冇尊重過你但要求你有禮貌
成件事就係戇撚鳩嘅
你插我冇禮貌我插返你冇尊重
打和啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞