真係唔係好明白長輩對所謂有禮貌嘅定義

296 回覆
1011 Like 9 Dislike
早晨打招呼,返嚟見到人叫人,呢啲基本禮貌好明白

但有啲我個人認為唔明白嘅係

1. 返到入屋要搵下佢係邊再叫佢,唔搵佢出嚟叫一次就係你冇禮貌,但佢自己又唔會做

2. 你覺得唔啱嘅嘢,同佢持相反意見,討論下,講多兩句佢唔啱聽,又係你冇禮貌

3. 點解成日覺得啲後生去玩唔啱,但佢又同我講佢個fd而家有病行都行唔到,有錢冇得駛,我講返佢之前講過咩就話背景唔同,總之後生應該要捱唔係去玩,講多兩句,又話我點解咁冇禮貌

4. 當佢冇禮貌對你你同佢講,當然佢哋都係我駁咀我唔啱,身邊嘅人就會再同你講,老咗係咁㗎啦,就下老人家

其實冇禮貌係咪長輩嘅必殺技,一句無禮貌你咩道理都冇晒,最緊要係身邊嘅人就會附和,阿西點解你可以對xx咁講咁冇禮貌,我話傾下計姐,佢哋都會話總之你唔應該駁咀

利申:屋企長輩對我唔係咁差,只係覺得去到所謂禮貌呢個位真係唔係咁明白,想請教下大家
到底係人到年紀大咗就係咁,定係上一代嘅人都係咁

如果係前者,我好撚驚我自己都變呢種長輩
仲有一樣係呢排轉工

同行不同職,而家暫時都輕鬆過以前

我話好辛苦想轉工果陣就話我唔捱得,以前阿叔我打幾份工xxx

我以前返830放830(好彩果日)仲要拎埋野返屋企做,人工又低,但一話唔做就係唔捱得

當然唔可以反駁佢阿叔果陣幾勁,一講又變咗冇禮貌
唔夠講咪話你冇禮貌
老屎忽文化
我屋企我老豆會係咁 唔叫佢會俾佢問叫左我未
叫得細聲又話聽唔到
華人社會,重視階級。
爭論嘅時候唔睇內容,睇身份。
上一輩好少會話自己有錯,認為自己見識多,所有嘢都係金科玉律。
我都試過

我老母就會隔一陣同我講你係咪冇叫人

我話我叫咗

佢話要叫到佢應你為止
食鹽多過你食米呢句又係玩晒

一唔夠講就係出呢句

個內容係咩唔重要,最緊要係佢食鹽多過我食米
唔會理
果個長輩值得尊重自然會對佢有禮貌
其他?理撚得佢
我家母對呢d就冇乜野
佢都覺我老豆煩
唔洗同佢地爭論,一笑置之
家母就覺得老人家要就下

返屋企都要瞻前顧後真係好煩

返工都算,返到屋企仲係咁真係好頭痛
而家都係覺得做yes man算,不過就好似返工咁

返屋企都係想放鬆下姐
你父母垃圾姐
上一代係咁
有時身痕會睇三四十年前d新聞或者紀錄片,你會發覺佢地後生果時講野同埋d價值觀已經係咁
垃圾又未至於,其他方面係唔差,但去到所謂道理呢方面就大晒

同埋呢啲唔係剩係佢哋,我某一兩個親戚都係咁
咁我又冇睇過紀錄片

不過佢哋好興一句而家啲後生真係冇禮貌,都唔知邊度學

我都想問下而家啲長輩都唔講道理,都唔知邊度學
其實我老母都會聽下人講嘢,但另一個呢 老母就會叫我就下佢
不嬲D人都係想用輩份壓人
你要記住自己唔好咁對人就得
有啲人嘅respect 係平等相處
有啲人嘅respect 係要當佢神咁拜
試過落街食飯張枱無位
咁岩又扮黎多個白飯
我疊左上去食完個碗
俾啊媽話無禮貌無家教
問佢有咩問題又講唔出話我駁嘴

細細個又唔明點解食飯隻手唔可以收埋
一定要兩隻手放係枱 唔係又比人鬧
其實佢地所謂講既禮貌禮儀
係咩準則又點解釋 真係R撚曬頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞