真係唔係好明白長輩對所謂有禮貌嘅定義

296 回覆
1011 Like 9 Dislike
真. 上年紀D 咪叫咩哥/咩姐咁. 講早晨硬係覺得好怪.
屋企講早晨冇尊稱都畀人屌過
啲老野好撚煩
少少事講幾十萬次
重覆又重覆
平心靜氣講都係話你駁嘴㗎咋
我認為如果明知同某啲長輩價值觀係差好遠,
咁同佢地傾任何野都唔需要認真討論,
你有你現代嘅想法,佢有佢封建嘅思想,
認真傾落去咪𦾟嘈交,大家唔會有共識。
佢哋成日擺到自己高高在上,
我地一句知道明白咪算,唔好煩。
我覺得有時同呢啲文塞長輩溝通,
真係要有好好嘅語言技巧同EQ。
文化唔同 時代唔同 成長背景唔同,
佢地覺得用自己嗰套活左大半世,會有咩問題?
有時呢啲情況真係好撚忟,
不過我會同自己講 尊重佢 尊重佢 尊重佢
細細個已經摸清楚長輩禮貌遊戲的法則
我屋企, 由細到大只要長輩開到聲你都要仆到去做
家族飯局, 有6個爺輩級的人物, 你我係要逐個逐個幫佢地裝飯
佢無開到聲都要主動問佢地使唔使幫手裝
叫人就基本啦, 要大大聲, 越大聲佢地射得越快
一口氣叫曬十幾個, 你地咪慢慢等囉

其實佢地都係受上一代影響
而家老左都係用返佢受嗰套黎對我地
有時諗唔通會好計較好唔順氣
但諗諗下, 其實都係氹下佢地啫
呢d所謂的禮貌, 說穿了咪即係主僕關係的畸變
君君臣臣父父子子
但透過呢d野反而可以證明一下佢地的存在感
至少唔會懷疑人生, 佢仲係有人尊重有人畀面的
唔通咁大年紀仲同佢講道理咩, 氹多佢2次等佢開開心心算啦
佢地都過得一年得一年
老豆老母都唔會理我, 因為我有禮貌呢樣野係親戚都知
偶然有幾下佢地覺得我唔啱都唔敢開口話我
我淨講名唔講早晨通常.

唔係好識先講早晨
我會直接唔玩佢個遊戲. 等佢地知道唔係佢地既年代已經
長輩冇讀過書係低質d
只係可以靠長輩呢個身份令優越感
因為出到去冇人會比優越感佢
如果佢對你有恩嘅你咪送啲優越感俾佢囉
其實都係,不過返工已經要食死貓,返到屋企都要咁有時真係頂咗幾句就中招

仲要只係冇特登搵個人出嚟打招呼就畀人鬧
就下老人家啦
同埋
佢重係個細路
真係萬能
咁巴打你幾好彩

有時你次次都有叫親戚

老母都會驚死你冇叫係咁問你叫咗人未
我老豆都係咁
成日被害妄想症咁款
有次借樣小事話我唔當佢係老豆
而我宗旨不嬲就係人點對我我點對人
話知佢係邊個
尊敬係要自己賺返黎既
我一咁同佢講
佢就進入廢老mode
愈講愈大聲
以為大聲就有道理
大大聲話我永遠都係你老豆
都唔知做乜撚
我細個佢會打我
而家佢應該唔敢
如果佢想打我我會同佢講
你最好諗過打得贏我先好出手
畀啲教訓呢啲廢老
咪以為用"老豆"呢個名就可以一世壓得住我
老豆冇得揀
但還唔還手就有得揀

利申:廿中
兩個字 脾氣
講返先
佢淨係屌我我會由佢屌唔駁咀
所以畀佢屌過好多次冇還過口
係有次佢屌埋阿媽我先行出房開佢波
我覺得係面子/樽鹽
雖然阿嬸好煩

但呢類男人更難頂
頂 我都係
有一次返屋企懶得叫
老豆嬲鳩咗我
第二日返到
我就講:「啊爸,我返嚟啦。」
佢話:「以後唔使返。」
心諗 無叫一次半次,使唔使咁小氣
到第三日先同返我講野
所有用輩份壓我既人我都唔會視之為長輩
係有道理既唔洗用輩份
有冇諗過20年之後
有人同你地講番同一番說話
禮貌係由細細個培養出嚟
係行為,唔係淨係言語上
真係唔通一句“唔該”大撚曬咩
其實根本係所有人對上一輩嘅做法都睇唔過眼
覺得佢哋守舊封建
將來我哋嘅後輩一樣會咁睇我哋
講到咁又真係好誇張
長輩講嘅野=有道理
即係如果佢同你講:我唔理,總知我就啱。

咁樣都只係因為我睇上一代唔過眼?

我相信如果果個人同我同年佢咁同講我都唔會覺得佢有道理
守舊封建唔係問題。
但迫人接受你個套先係問題。
如果我有下一代。我至少唔會迫佢接受我個套
你講嗰種叫橫蠻
係絕對要抗爭嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞