真係唔係好明白長輩對所謂有禮貌嘅定義

296 回覆
1011 Like 9 Dislike
試過食飯嘅時候,我去裝飯無啦啦俾老母話我咁都唔幫佢裝埋。原來佢飲完湯就咁擺咗個碗喺到想我幫佢裝埋飯

我話佢:你唔識講架咩,你唔講我點知呀。然後我就俾人瘋狂屌,我老豆仲問我識唔識尊重人
黐撚線
個長輩自己冇禮貌唔應人咁點
我細個就係咁
次次講起我都會鬧鳩老母叫佢收皮咪撚戇鳩
我當佢係真

佢打3份工出3份糧頂盡用18甚至20個鐘

我用最少12個鐘出1份糧仲要拎嘢返屋企做呀屌
佢會話人哋一定會應你,唔應你係佢聽唔到
呢樣又係,咩都要你主動去做,唔做就話冇禮貌/唔識做人
一野就屌埋去啦
細個佢地最撚興話自己返工乜乜乜
拎學費要艾契弟咁
而家我地都係返工
家用即係倒轉佢地艾契弟喇
次次話我都會屌撚死佢地
我上次同佢講:
唔應我係因為你細佬冇禮拜呀老母
過多幾個月應該會搬,而家叫捱下先
佢咪話佢係聽唔到㗎,佢聽唔到就係你冇禮貌知冇!?
所以咪要改變心態
是其是非其非呀巴打
不平則鳴
定係有咩把柄
冇就大力屌
啲老野唔屌唔化嫁
因為你由出世嗰刻開始佢已經屌慣你
你一路畀佢食住嘅話,咁佢有錯都唔會認
即係皇帝斬錯人係永遠唔會認
而家就係要畀佢知道屋企係講道理
唔係當佢皇帝
唔夠講咪話你冇禮貌唔尊重 食鹽多過我地食米嘛
把柄就冇

不過日見夜見成日鬧交會好冇癮

同埋本身其實佢哋對我都唔係咁差,但唔明呢啲方面點解要咁執著
當長輩找不到合理的理由 (或是懶諗) 去說服後輩,
就找一些令人無從反駁的理由(有冇禮貌、尊敬長輩 etc) 黎撻人

如果佢地本人都做不到所謂的標準,
咁「有禮貌嘅定義」根本雙重標準龍門任佢地搬
啲廢老廢中好鍾意話人工低咪打多份工,
做咩要轉工,份份工都係咁架啦

都痴孖筋,對住呢啲廢老廢中真係唔撚洗尊重佢
反抗權威=無視長輩=無禮貌
垃圾思想
儒家攪到成個亞洲污煙障氣
佢哋唔明時代變咗,已經唔係你想話返多份就返多份
係“階級”呢樣最垃圾
所以佢哋覺得唔應該反抗共狗
之前講話想轉工即刻好緊張係咁問我做乜要轉,都唔明轉工有咩咁大不了
重有個工種唔同
我唔轉工難道一世做20k咩
夠你食定夠我食呀
以前一係樓面一係廚房一係工廠
點撚轉都係垃圾
我地點同
我老豆除左你所講既之外
有時我放工返到去攰得制
講「爸爸」lur得制都有說話聽
佢哋定義:我係長輩,你要respect

你係後輩,我屌你應該
轉工真心唔明點解要屌

唔啱咪轉,裸辭又話我懶
唉一唔啱聽就屌態度唔好
再講供書教學十鳩幾年啲乜乜柒柒
然後開始屌廿幾年黎無報答過養育之恩

明明一開始只係討論緊食緊飯可唔可以睇電視
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞