真係唔係好明白長輩對所謂有禮貌嘅定義

296 回覆
1011 Like 9 Dislike
因為唔夠講唯有打養育牌 佢哋一定冇錯,錯的是你
當然啦唔係點養到今多垃圾
禮貌呢啲野係對等既
喺街聽過啲廢老話啲後生個個都係睇錢,點知咩係忠誠
日本人都唔使入屋 搵到個人出嚟
先再同佢講「我返嚟喇」咁樣啦
擺明條友自尊心過剩
所以華人社會好難進步
聽話=有禮貌

長輩叫你去食屎你去食咪等於有禮貌囉
佢要你ot幾個鐘冇補水又唔見佢同我講辛苦晒加人工
有機,所謂長輩都好要面

要去請安
禮貌 既定義係咩?
乜都要好同聽教聽話

只限後輩對長輩
有次婆媳大戰
我老母屌柒我老婆無禮貌
我老婆屌柒返佢,有錢咪有禮貌囉,而家仲要我搵埋佢洗就咪咁多爹啦
兩個隔住我嚟鬧
老婆外國大,好撚唔明孝義乜柒,成套思想直頭阻撚住人類進步,點解因爲佢老,佢做on9 野唔屌得佢,仲要聽佢講,都痴撚線
禮貌係雙向 佢見到你唔打招呼冇問題 你見到佢唔叫就你冇禮貌
仲有啲人懶撚係有家教先仆街 一班親戚聚頭 自己明明輩分唔係最細 自己冇叫人就俾人屌冇禮貌 但輩分最細嗰個都冇叫自己就冇人仗義執言屌個𡃁仔冇禮貌 呢啲先係最仆街
屌,我老婆睇到哩個post一定好開心,成日出去同啲親戚食飯佢都舌戰群__,但仔細聽,佢係有佢道理,係華人傳統唔make sense
好撚認同,唔關係邊大事

係大家講道理,點解年紀大嘅人一定啱

辯論就叫唔尊重,不解
所以真係好怕見親戚,由其遠親

有啲連個稱呼都叫唔撚出
老屎忽嘅禮貌就係 年齡輩份=一切
講起呢樣野就躁喇
咁我認為有啲野啱就啱錯就錯
我呀嘛就總係會認為自己冇錯打死都唔會認個啲
嘈多兩句就會話我冇禮貌啦養到我咁大真係冇心肝之類
然後佢啲仔女 即係姑媽個啲就會重覆好似樓主所講咁
尊重老人家 讓下佢地之類個啲廢話
我會話 我老左之後一定唔會好似佢地咁
長輩駁唔到你就係你無禮貌
係,後輩唔聽駁嘴就係佢冇禮貌
我由好細個就覺得好奇怪
明明大家都係人點解好似我一定要聽曬大人講然後又吾可以話佢地錯一定要認同佢
跟住我同親戚講話如果你上司殺左人你係咪吾報警
佢地話係 我覺得佢地思想真係好奇怪
就係佢哋成日咁講話老咗係咁

搞到我自己都好撚驚老咗真係會咁
Totally agree
呢種人都係唔肯接觸新事物同唔敢改變既人
只要保持開放既心態
老左應該唔會變到樓主老豆咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞