真係唔係好明白長輩對所謂有禮貌嘅定義

296 回覆
1011 Like 9 Dislike
我有叫呀,不過見到就叫

但我覺得要特登搵出嚟叫好似over咗
唔使放上心啦
唔上心其實佢講咩你都答佢哦
咁心情脾氣就好好多
支那儒家尊卑文化害人不淺,君君臣臣父父子子就係令佢哋包庇權貴、封建落後嘅主因。經歷咗大英帝國百年嘅教化,佢哋嘅血統仲係帶住支那嘅野蠻無知,只可以話此等人連垃圾都不如
唔一定,讀書時期take過哲學
有位professor 上左年紀,好鐘意同我地辨論,幾乎每次都係以邏輯服眾。
有次讀書會,有個同學提出左一個論術,以 嚴謹推論改變左呢位professor一直以黎嘅觀點。
跟住佢同我地講,辨論從來唔係要贏,要係學習更多。
keep humble

所以一切都睇個人對知識嘅追求同態度
唔一定係學術上,可以係生活智識
可以係現代科技
正常 但唔會專登揾齊人叫 通常叫咗啲見到既就算
我都係,但都畀人屌
已經走晒了
我係唔會理
唔係冇禮貌係必殺技 而係長輩呢個term係任何一個受儒家思想影響嘅地方都係無敵
唔夠講咪撻輩份,唔識尊重人嘅都唔使尊重佢,呢啲嘢雙向嘅。
我好怕畀人煩,佢叫到都會做返,只係又覺得自己冇錯,想問下係咪真係我自己錯

係我錯,咪改
其實老有咩咁值得尊重
你話好似有學術成就或者運動成績呢啲要經過努力先可以得到既野就話值得尊重姐
但係變老人人都會
而且唔洗經過努力
無論你想唔想都會變老
到底有咩咁巴閉要人尊重
長輩呢個字真係大晒

同公司老屎忽有得比較
係咁依叫下咪算囉
唔洗討好所有人
因為佢哋話自己為社會付出多年

人生經驗豐富

家有一老如有一寶
禮貌?
值幾錢?
未佢哋教㗎囉
禮貌就係聽話,邊個聽邊個話就睇邊個靠邊個,邊個搵錢就邊個話事
唔想話做經濟之柱就攞彩

大家做人都係想講返個道理取返個平衡
即係話幾時教過你呢啲,跟手又鬧交
結論:佢哋教育失敗
長輩:唔知你講乜,但你駁嘴同長輩講就你唔啱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞