真係唔係好明白長輩對所謂有禮貌嘅定義

296 回覆
1011 Like 9 Dislike
其實我覺得就係佢地老左乜都做唔到被人覺得係廢人先要趁呢d 機會串鳩後生仔拎滿足感,簡單d 黎講就係佢地咁大個人都睇唔化唔肯認老,成日認為佢地嗰套思維最岩
彩佢都戇鳩
垃圾老屎忽
冇錯照認
打要企定
咁就係廢老concept
撐巴打老婆
群廢
因為佢地係鬥年紀大
每次佢地一用年齡撻我
我就會叫佢搵個125歲老野做皇帝
我地要學識真正尊重人
唔好屈做華人傳統啦
係啲廢老曲解尊重同禮貌去benefit 自己姐
好似我對啲後輩
做錯野唔好死要面
講句sorry 冇咁難
慣左唔講就真係返唔到轉頭喇
因為大左會開始有人遷就
搞搞下當成必然甚至有錯都慣左唔認
我對個西人姐夫都係
我有時hi
有時點下頭

老母:入門都唔識叫人嘅
我:又點呀
你信嗰啲post 係全部真心講就知你係小學雞啦
做好功課未呀
重話人中學雞
叫聲人地哥哥先啦
冇point 冇logic
我地block 柒佢算啦
冇討論空間
最緊要心態:
佢地係唔會講道理

記住呢一句冇撚錯
真係東南亞嘅人先會睇輩份睇得咁重
戇鳩=禮貌
咁港豬都係對共匪好禮貌姐
美德喎
我都見過有啲人好在意有無叫人

中學我上ex屋企,咁岩佢呀爸係到,我即刻行埋去hi uncle,我叫乜乜乜,係佢男友加同學
嗰日食完佢個女隻豬走,呀uncle笑笑口仲話留我食飯,明明張床嘈到拆天
有次我同個fd上去搵佢家姐,我fd dup低頭急急腳走,我都係點頭hi uncle,呀uncle黑佢面黑到飛起

有無叫人真係差咁遠咩
有次去見呀爸個舅公一家,在場無人知我應該叫咩,google 完都唔知
食飯呀舅公黑鳩我面,一直唔知做咩,原來係我無主動叫佢個曾孫(大過我)
我合指一算,佢輩分細過我都要叫
佢又整個屌我又唔知屌咩好樣出嚟,簡單講句,咁唔洗叫啦,呀乜乜(曾孫),有無叫人呀

過幾年我結咗婚,我老婆上去hi就算,激到班友死死下
佢真係hi ,仲衰過對我呀嫲
屌你合指一算

再屌你hi
巴打重有賢伉儷做得好
無啦,個黑面走左啦
我老婆都係見得一次
細個嗰陣老豆老母要我講早晨
冇講就屌我做咩唔講早晨咁冇禮貌
我啱啱訓醒個腦未load到有幾出奇呀
佢哋早過我起身 點解唔可以佢哋同我講呢
我如是咁問佢哋
結果就係「你宜家咩態度
養到你咁大要求你講句早晨好難為你?」
駁唔到咪話你冇禮貌 俾你啲後生串到仲有訂企既,咪撚理佢就啱架啦 等佢啲子孫全部都走撚哂睇佢仲得戚得去邊
我是長輩我係人,
你是後輩你係狗,
狗要乖要聽人話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞