最近請咗個新同事under我,心明真係事勢做英雄

300 回覆
2584 Like 22 Dislike
這就是香港
衣食住行呀,基本野都未搞掂講咩其他
30頭喎師兄
乜跨國大公司請管理層得40k出手咁低

我做個19公務員都44k啦,不過都係買唔起樓
真心羨慕
人地每個月2皮姐又唔係話只得2皮要養全家,肯定有積蓄喇
又不求大富大貴 但就每日都安安穩穩
再望下自己 都唔知幾時先上到車
Lm
搵多人double 即係多20k個月左右
租返麗城都夠啦
仲未計人地都要4-5千月供

無得改變既事實,比較黎都無用
低能嘅都有樓
我人工4xk加埋bonus5xk時都仲係am grade,我第一次聽hsbc做manager會話自己係management,hsbc manager人工個range好大,而且好多都係working level,strategy decision都無authority去make,咁都叫自己係管理層?Branch我就唔清楚,銀行sales team不嬲疊馬d

同埋我未聽過hsbc有分到邊個band以上=management,我諗就算有都band 2-3或以上,band 5果d就算把啦
,唔係專業人士or政府工任你幾叻都好都會中年失業
93年
0 父幹儲左70萬
早5年出世都上到車啦
而家
識得投資永遠好過淨係曉打份牛工
上咁耐連登都唔見有人會咁講
香討廢老就會
Manager grade會有manager meeting
算啦 唔洗係度吹鬥大
的確係working level 但都有人管下咁
一個名代唔到d咩 你再大都唔係老闆
你口中要make到strategy decision
普通10幾萬一個月既dept head都未必做到
COO/CFO之類咪又要睇CEO頭
9up 有權拍版做野得c-level至做到 我講我真實經歷同身邊遇過既人,你話我吹水我都無計
唔好咁愁,遲D你都可能買到呢
睇行業啦 物流mnc的確係呢d西價
Dhl, fedex?
冇話c-level
但dept head要做大project 一樣要上面approve
至於細project
咪就由你口中既working level 決定做邊d
唔洗嘈呢d野 比你贏又點
人地30頭做到manager仔位都比你講到一文不值咁
鬼唔知FG ibank IBD 年薪都過球
人人做到咩
佢做依啲職位

邊怕搵唔到工

真正打風流工

唔需要升職

但求舒適
去返工台望下Dhl mt個價你就明唔係個個行業都高人工
必看!震驚!十大支持窮人生仔的理由!!!不看後悔!

http://lih.kg/wNPFjU

好多喎你㩒負皮最多嗰啲
我?乜你識我架
On9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞