最近請咗個新同事under我,心明真係事勢做英雄

300 回覆
2584 Like 22 Dislike
屌你啦,80後尾 90頭呢幾個年份最正

Iphone 4到到iphone 7 年年有得炒
Bitcoin
食正美股十年大牛市
港股700

你廢就廢啦 自己唔識開源

如果我早多幾年出世 食撚哂上面幾個浪

利伸:95年
知咁多 咁你應該發撚左啦 洗咩怨自己無早幾年出世
咪係
只計今年amazon 升左double
amd 升左triple

條友買左未
馬後炮最叻

"食正美股十年大牛市"
印象中美股都係近兩三年先至多(較)低成本及(較)方便嘅買賣渠道,10年前有幾多老散可以唔洗用太多費用好簡單就買到美股?
我同你情況差不多,但我有2層平價樓收緊租,一層15年買,一層最近執平貨

其實呢個年紀呢個人工,點都有百幾個係手,買間細細地收租當儲錢,好過日日話樓貴啦
所以好多senior 會叫D fg 出野做野唔好下下睇人工
因為佢地手上有層樓,比幾多人工佢都得
兩公婆有做野?
我都做緊廢老角色。。。。
有時真係命運,我老母靠家用同積蓄係03/08買左3個單位,到今日老豆退休,D租金已經高過我老豆當年分糧
樓爆都講左十幾年, 近排講樓爆都講左成個月有多⋯⋯ 真心問仲要等幾耐
咁都仲唔係時勢事? 你家人當初冇幫你買既話, 而家仲買唔買到呀? 咁都唔係時勢既話就一定係你父幹超強
你心目中點先算樓爆?
經濟跌到谷底, 好多人斷供走上絕路(非黑心,但咁多用左呼吸plan既人都未有事), 樓價跌至少4-5成先啦!
香港樓有六成幾係已供斷物業。而家供樓既家庭過壓測後月供多是10000-20000。
你計下最低工資有左之後,低層職位人工一層層咁向上谷,谷到實Q都會有16000蚊(用時間換錢),啲人會斷供定係捱一兩年低質生活保住層樓?我相信係後者(仲未計好多家庭會有plan b, 即係半年至一年既生活儲備。)
跌5成大約係跌番到12-13年樓價,經濟跌到谷底既話基本上大家都買唔到樓 到時都係比有錢人掃樓。
簡單啲,明天樓爆開始,14000蚊呎跌到7500蚊呎,你有三百萬cash 入貨嗎
認真 手上大把cash, 仲有幾層供斷左既樓

利申 父幹
咁駛咩等樓爆 ,用現時資產去諗增值仲好。
樓爆時先call aa 都未遲
識人搵得兩萬蚊既工同打算申請做份starting得萬幾蚊既政府工但已經買左一層兩房單位一層開放式
早出世十年真好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞