最近請咗個新同事under我,心明真係事勢做英雄

300 回覆
2584 Like 22 Dislike
你自己廢就認啦 下下靠份糧唔敢入場搏,炒股你又識搏? 都on撚9
有一兩個低智業主區人士成日無野做無啦啦屌人廢又講到自己投資專家咁
我做生意唔使炒樓食勢都拎住幾球係手叫廢 你班傻鳩一定最勁啦
拎1皮去買牛熊,同拎10皮野做95按買樓投資,咪一樣係考眼光同膽識
建議正常人block左條傻鳩佢 狗話人係聽唔明既
地產商做緊既生意咪有投資物業收租囉,日撚日講撚到自己好清高咁唔要買樓發達
做big4 啦 人工高 一定買到樓。 每次我有朋友話樓市高買唔起樓,我都會講:你自己廢,你自己攞黎。其實仲有好多工,如醫生,律師,ibanker, 個個年薪百萬,你自己廢就應命。 資本社會物競天擇 適者生存 Natural selection
唔炒投機野ok,Iphone穩賺 wor
仲要早期炒國外水貨拎番香港賣,之後都唔洗對電腦知識太高要求
如果早幾年出世,真係工都唔洗打
唔係清唔清高
只係講緊你講到買樓發達應份同吹噓自己眼光卓越甚麼甚麼
而家咪十年一遇大熊市 你發左達未
人生首抽好緊要
講緊無膽都可以被迫乘住個勢,其實你平時點同人溝通
最好搵都係得4同5個兩代
4s打後已經全民搶機炒
自住 加 有穩定工作 就唔怕
買黎放租果啲就怕
好多野你望返轉頭都係好易
It always seems impossible until it is done
共勉之
你個新同事咪08年百零萬買左囉,你覺得佢當年拎住幾多錢做呢個決定? 係你角度你覺得人地靠時勢,你又唔諗下人地有guts? 做生意都要搏啦
@樓主
2萬加十四個月都叫唔低?仲要四十頭啦喎
雖然好認同你話樓價貴,買唔起。
當你件事係真,佢嗰陣搵萬中,可以比得起首期買百幾萬嘅樓,之後樓換樓換到咁大。

你呢?搵多佢一倍,我當4萬5一個月,每個月儲到幾多?無人叫你而家去買樓,但你搵成4萬幾一個月仲有花紅,要買樓,絕對係夠做,當然,而家咁貴,唔應該買(你亦可以覺得樓價唔會跌,繼續衝,咁就應該夾硬9成半買啲細嘅上住車先)
樓價總會跌,當年08年大牛市有邊個估到半年後得返30%?嗰陣雷曼爆嗰一刻,股市都仲係wfc,繼續衝多一陣先跌啦。

人比人,比死人。
有咩好妒忌啫,你而家搵多佢一倍。
5年後?10年後?15年後?

80後係生不逢時,但有料嘅,總會有成就。

利申:30中,計埋花紅多你條𡃁一個開有多,都係無樓,但有舊首期等樓市跌中。
你搵緊個個錢既時候, 支出都會有返咁上下

當然.... 都係睇人
我90 後人工係你一陪都買唔起
有無興趣請個肯學肯捱既幫手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞