最近請咗個新同事under我,心明真係事勢做英雄

300 回覆
2584 Like 22 Dislike
咁你10年前唔買? 你老豆老母唔識幫你儲樓?
呢啲撚樣搏屌
條友曲線定咩
咁都講得出口算佢面皮厚
即係同樓主一樣大而又有樓的人大有人在,屋企背景或者自己能力都佔好大比重,唔只時勢
打風流工, 有樓渣手真係無乜所謂
雖然佢已婚有仔女, 但如果佢話兩萬夠洗, 睇黎都唔係好push既家長
呢d先係生活, hea下hea下最好有多d時間陪屋企, 唔洗太多錢夠成家人用, 又唔洗擔心乜, 你炒左佢, 佢搵過第份又係around 兩雞野都ok
你屌親佢嗰陣都會諗起佢根本唔care, 笑笑口日子又係咁過, 你就繼續睇住儲多幾多年錢先上到車
隨時有樓收緊租,打工可能為左磨時間
任你月薪搵5萬,又跑車又月月旅行, 都唔及有樓的中年禿頭亞伯
totally 明白, 而家搵5,6 萬, 都唔會享受到你個新同事個種無憂無慮
佢應該過幾年重要供完樓, 真正財務自由
葡萄
如果你今年先係20頭...你家人會唔會買層樓俾你
樓主
你比佢做你上司算
窮撚靠自己 無屋企靠 廿頭點買
咪就係,應該趁香港仲係漁港嗰陣買定,依家發L過+x哥
咁你老豆老母都曾經有呢個"時勢"...你估08年買樓真係咁易? 隨時銀行唔借錢, 估價又估唔足..人地都要冒失業斷供既風險去上會喎.....
係呀,我搵6萬都會擔心,因為供得起都怕樓價跌,但佢就真係點跌都唔驚,真正無憂無慮
你過多廿年一定要儲夠錢供斷樓
50歲管理層最容易比人炒
因為你份糧可以請兩三個人了
點解咁多看更五六十歲就係咁解
所以你明點解咁多人想樓市再爆多獲啦
時勢做英雄
但大把人以前自己係英雄做時勢
根本就個社會帶佢有今日
以為自己真係咁把炮

公司老細成日搞其他野想賺錢
鑊鑊蝕都仲話自己好醒好精明架
但佢有身家又真係吹佢唔漲

遲啲有啲風浪就睇下佢點
同個天無關
問下高爆區班淡淡,佢地覺得爆硬既,重應該好快添
你講到咁大風險,咁當年買到唔代表會幫下一代買,每個父母都幫下一代買樓,你邏輯都幾奇特
好明白個種水深火熱情況,就算租樓都望唔到自己會上到車。

利申 90後 準備結婚
咁個天咪sm緊90後
咁從結果黎睇, 你應該先怨你老豆老母無係08年買樓 (幫你買或自己買)...因為佢地無膽!! 就算買股, 都翻左一個開
咁大個人仲怨老豆老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞