最近請咗個新同事under我,心明真係事勢做英雄

300 回覆
2584 Like 22 Dislike
人地講緊將來呀,個concept係 將來用已供完,市值較貴樓去換一個市值較平的樓,(因為退休可以遠D/仔女搬出去可以住細D) ,而套得現金。
你講咩借錢,咩過壓就知你concept 都錯晒,再同你討論細節你只會愈講愈錯
一講買樓 成班公屋仔出來ff
咩樓換樓。做seo 7皮幾供好輕鬆姐
自住唔賣,帳面升都開心丫。
我都係三間,但住緊果間供緊四萬左右一個月,仲有排供。
利申:80後
我唔係好認同 而家一樣有好多嘢好輕鬆咁就搵到錢 少年 改變到命運係知識 唔係學歷 利申: 靠緊同超級有錢人既關係搵緊30厘一年 錢真係自己飛埋黎 每日係銅鑼灣9fing
是實上十年前隻企餓仔同淘寶已經好出名
其實樓豬係講緊啲人唔覺唔覺就有五百幾萬資產,
但係就同埋工作能力冇關

討論重點係 [70後, 普普通通都可以有層樓係手; 但8/90後要好醒, 好有能力先拉車邊上到車]

我的確識唔少人冇工作能力, 見識少嘅中年人
因為結婚 / 生左仔女, 係沙士之後買左層樓住到宜家
你唔提佢, 都唔知自己做左百萬富翁,
有D知左自己層樓咁值錢, 就覺得自己屌打所有90後大學生
但其實佢地做左咁多年人連普通90後都不如
小學畢業未? 而家講緊佢層麗港城值8球,每個月佢先供幾千,即係佢借銀行最多二百萬, 當佢做實Q到65歲先供完退休,然後賣左層麗港城換$5百萬劏房新樓。到揸住$3百萬買十九年金,佢使借?
o岩, 努力儲蓄投資增值等機會啦,
戶口仙都唔仙下既話, 機會黎都只可以繼續鳩up.
你升佢都唔願會上位, 多一兩千跟多好多野.
輕輕鬆鬆返工放工.
你條𡃁有無同你講:”呻完就乖乖地返埋位做野啦!”
上個十年係o的人第一層樓升左值之後加按套現第一層樓繼續供,
套到舊錢就差不多full pay去買租值高既地方, 例如第一城, 金c (大陸學生盤)
(你要記住呢班人餉戶口都係有舊錢係度等投資)
收到既租就比番落貸款度.
有個白衣天使既, 員工福利又幫佢地供息, 佢地壓測又冇難度
身邊最成功既人呢段時間由一開到四, 直到16年再加辣先正式收皮.
問題係心態上平過租樓啦. 雖然個資產仲係數字遊戲
住麗城20k vs 公屋40k

高下立見啦
自己退休,仔女搬曬出去成家立室, 換間細嘅好正常
06年買樓真係200萬㗎咋
月供幾千
無壓力
依個係資本主義既問題
唔使講咁遠,2016年有錢買而等再跌果班人係抵死
市場已經懲罰緊佢
咪係
只計今年amazon 升左double
amd 升左triple

條友買左未
樓主心理似乎唔係好平衡
遲d 樓跌番,佢咪要捉條靚入所恥笑番佢平衡番?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞