[本地足球] 2018/19 港超聯及香港隊討論區(31)

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
防守時干沙利斯推上半格打防中
中堅煒廉搭雲貝基

但一進攻就干沙利斯拉落黎
右閘推上右中場
左閘變左翼
夢想會5會死
曉明死先
有 form 應該無問題
感覺似新兵太多
想學曼城,巴塞嗰d踢法 但對閘太廢
墓臭

和富大埔今日(15日)在港超迎戰香港飛馬,領先3球大好形勢,最後僅以4:3險勝,主帥李志堅坦言球隊突然鬆懈,要好好檢討。
為大埔攻入關鍵致勝球的前鋒鍾偉強說,希望以入球回應外界批評,亦要向舊東家飛馬證明自己。
攝影:高詩琦
和富大埔面對香港飛馬,雖在下半場早段已領先至3:0,之後作換人調動後卻連環失球,若非鍾偉強在71分鐘射入關鍵入球,隨時失分收場。這名早前代表香港U23出戰亞運會的前鋒,入波後擺出叫人安靜的手勢,他賽後解釋:「我想證明自己的能力,一來是因為亞運期間有點評語,有人說我不行,我想用入球證明自己是可以的。亞運後,我的信心大了、體能也更好。」

苦等兩年再入球 鍾偉強望獲加利韋特留意

更令鍾偉強激動的是,這個苦候兩年的入球,是在他之前兩季效力的飛馬身上取得:「相隔兩年再入波,更是倒戈,令入球更有意義,對飛馬入波,想向舊東家證明,之前兩年不用我,是他們的損失。」人稱「強仔」的他透露,自己賽前尾趾受傷,「昨天才放了血,賽前教練還在考慮讓不讓我踢……但我不想坐在觀眾席浪費機會,但我不想再等到下半季(再對飛馬),結果也沒令人失望,為大埔拿到今季第一個3分」。他今季會先以穩站正選及取得更多入球為目標,對於港隊新帥加利韋特入場觀賽,他未敢將目標定得太高:「希望新教練看到我的表現……但先不爭取入選(香港代表隊)A隊吧,至少也想入到B隊。」
引用中國輝名句同返鍾偉強講
唔用比返黎啦屌
睇佢ig story,好鍾意追沙利車仔同曼城嚟睇
大埔同飛馬d恩怨情仇
講經咩
今場轉踢前鋒之前
av堅一句車埋去
屌你老母識唔撚識踢波架
希望唔會淨係對飛馬先識入波
搵佢老味咩,搵定下份工好過啦
強仔今日打右翼衛不斷overlap助攻
無十次都八次全速走上去出波
睇得出坐左兩季好大怨氣

Btw 無報度提過歐冲咩情況
大埔d人情味冇晒lu
個光環仲喺唔喺度
輸埋俾凱景就bye9bye
佢喺大埔果5年仲差過隊長智
理論派始終都係紙上談兵
「你唔好理。」
你真係要中一中寨卡病毒先得,個頭大到甘!比你踢多兩年咪當自己係球皇?
又真係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞