【颱風追擊】1823號 百里嘉 BARIJAT(27W)+1822號 山竹 MANGKHUT(26W) #10

1001 回覆
40 Like 12 Dislike
路徑方面我覺得要睇實15N呢條線, 如果佢係130E前上到15N就可能係擦呂宋宜唔係撞呂宋就可能無咁西. 如果唔係就可能路徑比較西了.

機構方面可以下今晚2點同聽日下畫既EC. 因為各地氣象局都會參加EC黎報
block到難分真與假
唔太明,請問可唔可以講多少少 想學野
#245, 好似係
我都唔識睇, 估係有條糟南壓, 迫到副高西伸, 再縮
所以依家偏西track, 入左南海就會偏番東

張gif左上就係條糟15/9南壓時既情況

以上係非常業餘, 唔負責既解讀
唔該晒巴打,明白了
姐係條槽打擊副高?
要問返土豆巴佢地, 我都係估估下

呢個model gen嘅gif左上方出現明顯嘅鋒面對流雨帶,呈帶狀,由西北向東南推進
呢個方向同走向附合之前講,中亞槽畀南亞高壓阻礙,要走中東路南下
其時正好係山竹 入南海之後
未必可以完全將副高推出亞洲大陸,但應該對副高位置有唔細嘅影響
主要睇番到時槽底同槽中軸位置,將會可以評估副高東退幅度
想問月球既引力會唔會影響到颱風既路線
跟據引力會影響海洋既流動方向
咁係咪晚間增強係最好既時候

月球唔會,但太陽會

通常全日吸收最多能量就係傍晚時,其時剛好入夜,vis睇唔到,好多衛星都會選擇唔掃,更新率頗低
到第二朝陽光出嚟前幾個鐘就係爆發全盛期
到天光一起身就唔同哂樣
morning shock就係咁解
平西!平西!
原來政府下午已經開左誇部門會議
其實無入開黎討論開既巴打係唔會知你地核心有咩人
淨係見呢個係最多人討論既風post 所以入黎問下
點知問兩句就咒人死全家,咒人墮機,屌哂老母咁
你叫外人點分係核心巴打定假膠?

另外唔明既係,有人問會唔會八號,即係佢可能想打得成啦
咁同你地想打到應一應個出發點有咩唔同?
點解前者俾人屌老母,後者又當真心討論?

最後,我自己睇唔過眼既係
你地自己就成日話氣象嘢好多變化,個風/雨帶距離咁遠,天文台預唔準都無可厚非啦
所以天文台唔應該俾人屌啦
但係琴晚/今朝你地又好hyper 講到打硬,會有好強既破壞,要懲罰香港人
一有人話有可能向西d,會打唔成,就屌人唱淡
咁樣你地又講得過去咩
TWRF

台仔形容為神準戰神
東登
其實呢d資料係邊搵
等壓線
副高圖
雨量圖
雲層溫度呢d

再分享多幾次
http://www.typhoon2000.ph
想問下點解入左南海會減弱既 同埋海水比前面個風用完 比後面個風再用 能量會唔會差左? 好似土地入面既營養咁 表達好差 求解答
E家咁睇應該都係成功被燈

唔係話睇淡,不過連燈既燈力係人都知
https://youtu.be/OT7EALfAzY4
呢個講西風帶
我有買
全彩版
想問點解撞山會西?
係咪因為上下層撞開咗,重整時會移位?定係結構散咗,自己冇力推上北?
傾斜
原來佢仲嘈緊
唔該晒土豆巴
痴撚線
好彩 blocked
核心人,來來去去都係果5-6個高質分析巴打
就算你唔唔特別留意,睇第一版已經知邊幾個人
係都要搞串個party先安樂既
exac7tly
https://www.youtube.com/watch?v=OS0RVNajhto
點睇hko個電腦預報
https://www.youtube.com/watch?v=JYTiIhcZvMA
唔好睇少颱風嘅威力 睇下澳門就知
最主要係潛熱比西太差好多
你呢個比喻亦無不可
both,醒目
閣下有唔錯嘅獨立推理能力
建議條去熱帶氣旋追擊站呢個網睇下佢地啲教學,應該好快學唔少野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞