【颱風追擊】1823號 百里嘉 BARIJAT(27W)+1822號 山竹 MANGKHUT(26W) #10

1001 回覆
40 Like 12 Dislike
睇個款最後可能得8
傳媒燈力
真想知
係呀仲有呢樣野
你地估一號波會唔會未入800已經掛定?

以前有無試過?
係一定會改的
你地唔係仲未睇過地精嘅分析下話
咁當然122之前
如果真係換眼成功既話,再加上有絕佳既流出同高水溫水域,有望上到160kts或以上(同問號魚同級),內力都會增加
而體積澎漲應該會對副高造成更大的擠壓
未必好似數值預計咁南
living earth

連尼住幾時先整好個功能
可以睇下第幾個回覆咗呢個留言,唔駛下下追完po見冇人問再碌返去問

人哋dathkg三四年前就已經有呢個功能
而家個track應該唔會 再西調就更加唔會
最簡單既方法
你拎張紙,拎支筆
試下畫一點代表香港
然後你知唔知個風係點轉
試下畫個風o係唔同位
就知到時香港會受乜野風

畫一次
以後都記得
呢句真,都打過咁多年風,突然間返轉頭都試過,有啲就成個女人咁走嚟走去
冇可能
掛波係根據數據站風力
我以為因為深夜, 即係代表消化完日頭吸收嘅能量, 所以深夜登陸會特別勁

定我諗錯嘢?
快左咁多
22~23- --> 30
講多少少熱帶氣旋受既地形影響

以下係今年既瑪利亞颱風(冇錯又係佢)接近台灣嗰陣既850百帕相對渦度圖,可以見到接近台灣嗰陣台灣西南部有一個相對正渦度區,我地叫佢做「背風低壓」。呢個低壓之後同瑪利亞產生咗類似「藤原效應」既作用,兩個氣旋沿著中心點進行逆時針旋轉,所以瑪利亞係接近台灣嗰陣出現咗一個先西北後轉西既路徑。

返黎山竹颱風,你會發現其實大同小異。山竹係接近呂宋島嗰陣,數值都報出咗一段先西北後轉西既路徑,原因都係因為呂宋島西南部會(老是常)出現背風低壓。

所以熱帶氣旋受既地形影響,其實唔限於撞山嗰陣既結構調整,同背風低壓既相互作用都係要注意既地方。
台長
行得快好firm +危險大既有時八百幾都會掛一號了..
有冇追風者星期日出動?
要少少錢的
係有試過架
1987年颱風林茵(880公里)
1988年颱風露比(810公里)
1989年颱風戈登(830公里)
2014年颱風海鷗(850公里)

一號波係戒備信號,所以無所謂嘅“實測風力”,只要天文台評估佢未來會影響香港,無論幾遠都可以掛一號波
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞