【颱風追擊】1823號 百里嘉 BARIJAT(27W)+1822號 山竹 MANGKHUT(26W) #10

1001 回覆
40 Like 12 Dislike
者係一覺訓醒之後生竹就會突破顛峰
仲有堆波台跟尾狗
山竹好似係史上頭5.6強既颶風
潛熱係相當重要嘅一個概念
要睇太多會冇心機睇,做下cdrom問完知下就算

開頭都諗住同佢地9up下,後尾block晒算
我係其他post block左
土豆巴
原來我都估到少少
重要告示
認真問14號會唔會八號
睇下洗唔洗改早d機票返香港
喂喂、你問8號會俾人屌架
我答你啦,14仲係600-800km左右,唔會掛8號住掛...
你望下#141-147
9up既9up, 咒人既咒人
但根本平時氣象post唔會見佢地留言, 如果你將9up同咒人加落我地幾個到會唔會有點錯
其實無入開黎討論開既巴打係唔會知你地核心有咩人
淨係見呢個係最多人討論既風post 所以入黎問下
點知問兩句就咒人死全家,咒人墮機,屌哂老母咁
你叫外人點分係核心巴打定假膠?

另外唔明既係,有人問會唔會八號,即係佢可能想打得成啦
咁同你地想打到應一應個出發點有咩唔同?
點解前者俾人屌老母,後者又當真心討論?

最後,我自己睇唔過眼既係
你地自己就成日話氣象嘢好多變化,個風/雨帶距離咁遠,天文台預唔準都無可厚非啦
所以天文台唔應該俾人屌啦
但係琴晚/今朝你地又好hyper 講到打硬,會有好強既破壞,要懲罰香港人
一有人話有可能向西d,會打唔成,就屌人唱淡
咁樣你地又講得過去咩

如果有嘢想問冇問題
但下下都係「一句講曬,有冇八號」呢類問題
咁樣態度問人,真係好意思咩?呢度唔係詢問處喎

仲要唔止一次喎,係隔一陣就嚟一個
自然啲人會燥㗎啦
但把口係人地度 我點控制佢唔好咒人死全家,咒人墮機,屌哂老母咁
我都係嗰句啦, 唱淡睇淡完全無問題但要理據. 人人放低一句會西但又唔講原因就真係無野好討論啦. 我有問過幾個人點解覺得會西 (有人仲要吹到精密計算), 但完全無人理過我. 咁咪算我收聲

學術台就係比大家share知識, 互相學習. (土豆兄就一個好好既例子)
土地公都幾高興
你地唔提都唔覺啦
block咗就算
假膠無謂提
百里嘉(27W)
HKO每小時定位&距離

1040 T1

1100 20.8N 118.3E 460km(ESE)

1200 20.8N 118.2E W0.1 450km(ESE)
1300 20.8N 118.1E W0.1 440km(ESE)
1400 20.8N 118.1E STNR 440km(ESE)
1500 20.8N 118.0E W0.1 430km(ESE)
1600 20.8N 117.9E W0.1 420km(ESE)
1600 20.8N 117.9E W0.1 420km(ESE)
1700 20.8N 117.8E W0.1 410km(ESE)
1800 20.8N 117.7E W0.1 400km(ESE)
1900 20.7N 117.6E S0.1W0.1 400km(ESE)
2000 20.7N 117.4E W0.2 380km(ESE)
2100 20.7N 117.3E W0.1 370km(ESE)
2200 20.6N 117.2E S0.1W0.1 370km(ESE)

2300 20.6N 117.0E W0.2 350km(ESE)

0000 20.6N 116.9E W0.1 340km(ESE)
0100 20.6N 116.7E W0.2 320km(SE)
0200 20.6N 116.5E W0.2 310km(SE)
0300 20.6N 116.3E W0.2 290km(SE)
0400 20.6N 116.1E W0.2 280km(SE)
0500 20.7N 116.0E N0.1W0.1 260km(SE)
0600 20.7N 115.9E W0.1 250km(SE)
0700 20.7N 115.7E W0.2 240km(SE)
0800 20.7N 115.6E W0.1 230km(SE)
0900 20.7N 115.4E W0.2 220km(SE)
1000 20.8N 115.3E N0.1W0.1 200km(SE)
1100 20.8N 115.0E W0.3 190km(SSE)
1200 20.9N 114.8E N0.1W0.2 170km(SSE)
1220 丄3
1300 20.9N 114.7E W0.1 170km(SSE)
1400 21.0N 114.5E N0.1W0.2 150km(SSE)
1500 21.0N 114.3E W0.2 150km(S)
1600 21.0N 114.1E W0.2 150km(S)
1700 21.0N 113.9E W0.2 150km(S)
1800 21.0N 113.8E W0.1 150km(SSW)
1900 21.0N 113.6E W0.2 160km(SSW)
2000 21.0N 113.5E W0.1 160km(SSW)
2100 20.9N 113.4E S0.1W0.1 180km(SSW)
2200 20.9N 113.2E W0.2 190km(SSW)
仲有Lion_King
通常熱帶氣旋過山嗰陣
低層中心會因為地型隔離無法通過
西面會誘生出另一個中心
高層中心通常可以順利過山
最後高層中心為咗同低層中心重合
路徑就會突然間西一截,即係所謂地型效應
例子可以望返 14 海鷗
請教🙏🏻 關於山竹

天文台暫時推測風會在廣東(較東)登陸吹南至東南風

如果(較西)登陸,會否風向會有改變
睇到呢個風諗起幾年前既天兔
爆發後的路徑很重要
其實第三個事例係之前我喺雨帶post 同櫻之乜乜嘈過,先對你地咁反感
天文台宜家推測係香港西面登陸, 至於點樣影響風向可以睇下面

http://www.hko.gov.hk/blog/b5/archives/00000066.htm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞