【颱風追擊】1823號 百里嘉 BARIJAT(27W)+1822號 山竹 MANGKHUT(26W) #10

1001 回覆
40 Like 12 Dislike
邊間

驚機場水浸?
香港機場既地面水平比關西機場高
理論上冇咁易浸既(除非風暴潮好勁…例如超颱南掠 )

問題係
天文台預計二百幾km/h風吹埋黎
D飛機唔吹走都可能散

宜家 (或者尋日) 唔係就係預計咁樣咩
就算今日各機構西調 都對香港有好大影響 而且 萬一真係到時再近dd 走都走唔切
AL 無可能去到最後一刻先決定搬走D機 走唔切
宜家個風險都咁大 走得梗係走
出面好大風
假嘅
應該唔關距離事
關風力事
勸你都係執走安全啲
其實南掠受影響時間好似會長左?
係香港登陸食眼可能只係頭尾兩粒鐘,同埋登陸左會減弱,南掠西登分分鐘食足八個鐘仲要保持住風力....

純感覺咩都唔識
明天踏入+72 預報開始有參考價值
26W 山竹 JTWC BIN C之旅

小字表示當時預報時間尚遠,數字實際意義不大,不應跟之後預報數字作比較

#1-#13 CPA TO HK:too far to forecast
#14 CPA TO HK:713km
#15 CPA TO HK:569km
#16 CPA TO HK:374km
#17 CPA TO HK:220km

#18 CPA TO HK:46km
#19 CPA TO HK:87km
#20 CPA TO HK:83km
#21 CPA TO HK:131km
#22 CPA TO HK:141km
#23 CPA TO HK : 165km
補充小小,因為呢個風太大,暴風圈就會係香港200公里內都會掂到。所以你要cal定車,claim番大判同埋業主啦。
有冇人好驚香港d樓會頂唔順 特別係驚仲未揭發出黎既短樁樓
安泰嗰堆

冧樓就應該冇咩可能既,香港起樓安全系數太高

偷工減料減得幾多
呢個又係大鑊
YES
所以有時西登個破壞力係重嚴重過direct hit 既
內河船珠三角停到星期一
又係一個有良好獨立推理能力嘅新朋友
似乎依家EC同GFS預報太南?
因為初始場比實際弱/冇預到槽個強度/同埋冇預到換眼成功
市區既風力其實ok 我覺得唔算係弱三 要俾返個credit毒撚
你咁諗可以係啱嫁

一個情況,直吹
咁會大風一個方向,靜一陣,然後大風由另一邊吹
一邊擋到另一邊一吹散哂

一個情況,南掠
就持續大風一個方向唔停
擋死

兩樣都可以大鑊
Model 計少左好多野
小小嘅題外話
如果吹颶風嘅話
吹起左嘅小型雜物會有幾大嘅殺傷力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞