【颱風追擊】1823號 百里嘉 BARIJAT(27W)+1822號 山竹 MANGKHUT(26W) #10

1001 回覆
40 Like 12 Dislike
菜肉餃講咗
咩app黎
各位大大融合置換同平時既眼壁置換有咩唔同
山竹已經完成融合置換?
我估唔會啦,明日落波,等一日山竹到巴士海峽再掛
因為要時間消化,將潛熱嘅能量轉化成雲同降水對流,發大咗個雲蓋之後又要整理旋臂同螺旋性
我都明香港人想放假係好正常, 我都會明白HKO既信號會影響大家既日常生活
所以我覺得如果我幫你睇不如教你自己睇

方法1: 睇windy.com
你入去禁香港佢就會show風速係幾多, 如果過64km/h就會掛8號.
你可以拉前拉後去估計上同落時間, 要記得唔係上到64km/h先掛. 係上到64km/h之前4-6個鐘就會掛. 唔使個個鐘check住, 我覺得起身同放工睇一睇就OK

方法2: 睇TAF

TAF係比機師同航空人員睇既預報, 你google search就睇到
留意下佢預報有無上到64km/h就知會唔會掛同幾時掛. 記得時間要加8個鐘同風速要X1.852. 如果唔係你就睇極都唔岩既.
呢個你起身, 食完Lunch同dinner睇就最好. 每日更新4次, 0100, 0700, 1300, 1900

頭盔: 以上方法係參考Only, 最後決定權係天交合度
上幾個post答左
個風係咪比尋日hko 預計到快咗?不過如果撞芒果山係咪應該會慢咗?
(利申:天文半桶水想學野)
🙏🏻🙏🏻
AN機呢
AN機好似冇呢個APP
技術性唱啖?
google earth係咪都有呢個功能?
西呀
諗起遲d風眼填塞真係眼濕濕
上面有
living earth
別這樣
自然定律來的

唔怪得海燕咁勁
屌你笑到我癡左線
如屎眼終有一日會便秘
活得精采結尾
切勿流眼淚
接近14.5?
就黎14.5
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞