觀塘藍田順利撚入,講下有乜傳說同奇怪野

361 回覆
11 Like 1 Dislike
組織四順撚開個鬼故大會
組織四順撚開個鬼故大會

新居入伙有咩鬼故聽,好撚驚
月華撚留名

行過,正正常常冇乜嘢喎,係落返基順對面個旅遊巴貨車停車場

有無咩故話點解個到會起咁既野

咁就不清楚了

個到都幾陰森,試過凌晨德望要行返落去,真係幾撚驚下
梁式芝係唔係曾經有泳池?
住左咁耐順利,一直有個問題好不解
點解咁耐4順都可以唔起m記...
夜晚真係屎都無得你食
平時食野又少選擇
大家仲有冇係秀茂坪順天見到傻john

原來你問左
我仲諗近排單野係咪關佢事

好懷念
小學早會成日見到佢係出面鳩下鳩下
翠屏街市二樓 鬼影都冇隻陰陰涼涼咁
啲影相撚朋友話好正 捉咗我上去影相
李小龍
藍田Hip hop 衫金鍊阿伯
觀塘派傳單白臉阿嬸

三個都成日見
藍田仲有個瘦底紙皮阿嬸 次次都問人幾點鐘

Between, 藍田無咩好野食

有m記都偷食 龍津已經成為早餐宵夜佳選
藍田德敬樓 樓下冇野食

山頂朋友 次次想食個野都要落到啟田

有無咩故話點解個到會起咁既野

咁就不清楚了

個到都幾陰森,試過凌晨德望要行返落去,真係幾撚驚下

好似曾經聽朋友講個度有野
化到白面唔知男定女條友仲有無出沒

樓主我諗我知你講邊個
係咪開源道 成身都白色帶眼鏡 un下un下唱住歌咁派傳單嗰個

近呢幾年行過都冇見到佢,係咪轉左行
化到白面唔知男定女條友仲有無出沒

係咪派傳單個開源道索女?

佢好似叫練蓮

係咪長頭髮化到塊面好白,好似著lolita咁?
我之前觀塘返工好似見過,係荔枝角地鐵站口間ok都見過,覺得好恐怖,其實佢派咩傳單?

原來有巴打講緊

between真係有兩三年冇見過佢

有冇巴打攞過佢派嘅傳單嚟睇
月華撚留名

月華撚
翠屏
住協和留名

1970年藍田邨15座外牆上的彩繪飛龍壁畫,據政府官方說法,此龍是1970年時工務司署慶祝落成第500座大廈而設。不過坊間流傳,藍田一帶因水怪為患而常豪雨成災,有人乃建議在15座風水牆外畫一條六層高的巨龍鎮水鬼。傳說有一天,如常是下雨之際,有邨民見15座對開半空中有一龍一妖在拼鬥,有邨民更指金龍不敵水怪,請出十二生肖各靈獸聯手抗敵。鄰近各座住戶紛紛湧出窗台 (騎樓) 抬頭觀望,堪稱公共房屋史上最靈幻、參與者最多的屋邨傳聞。翌日即發現剛竣工的飛龍彩漆剝落,「傷痕」纍纍。各報章當天均有就此事作出報導。此後,藍田一地亦無發生豪雨成災慘劇,邨民都相信是龍神有靈,將水妖驅走。彩漆掉落原因相信是雨水濺落牆上而掉落,不過至今仍眾說紛紜。值得一提的是,這棟樓也是香港巨星劉德華小時候的住所。

而根據劉德華在電台訪問節目裏親身的說法[3],是傳說因為在藍田邨15座曾發掘了一副「龍骨」,從而在後來於這座的外牆上繪了一條中國龍。最很湊巧地他當年正是住在15座的15樓,亦是該樓宇的最高一層。

佢好似叫練蓮

係咪長頭髮化到塊面好白,好似著lolita咁?
我之前觀塘返工好似見過,係荔枝角地鐵站口間ok都見過,覺得好恐怖,其實佢派咩傳單?

原來有巴打講緊

between真係有兩三年冇見過佢

有冇巴打攞過佢派嘅傳單嚟睇

佢企係渣打門口派
97-99年果時晚晚有狗係翠屏上秀茂坪條樓梯到吠,

後尾好似搵到幾條咸魚,果時小學,好記得報紙頭條,

但又搵唔番單新聞

18座大王單野再早d啦 唔係呢單

係咪姐係地藏廟個邊?

呢單野仲有無人聽過

我諗我知你講邊單

係咪有條友係翠松後山行行下搵到副骸骨???
我記得果陣勁多記者, 好大陣像

係咪姐係地藏廟個邊?

呢單野仲有無人聽過

我諗我知你講邊單

係,但搵唔到單新聞,睇維基查凶教都冇

呢單野仲有無人聽過

我諗我知你講邊單

單野唔通唔係咁簡單? 比人del 哂d 相關新聞?

我諗我知你講邊單

單野唔通唔係咁簡單? 比人del 哂d 相關新聞?
印象中冇拉到人

呢單野仲有無人聽過

我諗我知你講邊單

http://www.epochtimes.com/b5/1/6/2/n94693.htm

呢單?

我諗我知你講邊單

http://www.epochtimes.com/b5/1/6/2/n94693.htm

呢單?

得返反共報有archieve.... 其他都難以google
順利翻學撚lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞