[日本][紅葉] 有冇人去過東北睇紅葉?

636 回覆
16 Like 2 Dislike
兩件褸+兩件衫,希望夠
我張相明明係打直
聽日去十二湖,不過都打定輸數無咩睇到
上星期去左青森八戶弘前一個禮拜, 行左2座山+成條奧入瀨溪:

1. 八甲山頂己落葉, 山腰 <-> 酸ヶ湯温泉 就紅葉, 山腳仲係綠色

2. 奧入瀨溪綠色, 十和田湖有紅有綠

3. 岩木山由岳溫泉上山 ,岩木山神社落,行左6個鐘

見到個牌都有諗過上唔上山好, 仲要全程得自己一條友行上山

上山山頂條路凍到結霜, 不過其實我只係一件防水外套 + uniqlo 短袖薄羽絨都OK

落山風景好L靚, 但條路係超5星, 普通人行呢條路死硬

岩木山神社上山口都熊仔驚告
勁...一個人行上去
搭車上山都見到條路好靚,最衰整親隻腳,唔係我都會行
黎個中途檢討,當初plan得太理想,點知一到埗就感冒+整親腳,結果好晏先起身
第一日去唔到城倉大橋;
第二日行唔切奧入瀨(有部份因為我on9 );
結果第三日就臨時變做去行埋淨低果段奧入瀨同城倉大橋,係來回弘前有啲耐;
(亦無浸到任何溫泉,原來酸湯有日歸溫泉

岩木山順延一日,本身想行落山,但因為前一日行得太急整親腳,唯有搭巴士上落
(好彩弘前城無咩野睇無蝕到);

今日搭五能線(本身想搭6:46果班,但遲左一分鐘要搭8:48 ),其實應該至少留兩日比佢,預時間去 白神山地 (白神之森遊山道) 同 留山 ,夜晚住不老不死溫泉睇日落。

總結:唔應該貪心,應該留2日半比奧入瀨,1日岩木山,2日五能線,1日秋田,最後返東京
巴打覺得上定落山難?
八甲田山只有山腳

巴打成條奧入瀨行左幾耐,多唔多人?
我行既方法好奇怪,所以無參考價值,人都幾多(22,23/10)。

Update: 我真係完全唔應該放秋田內陸線入行程,當初勉強加入行程呢步錯哂
落山係行百沢登山道, 難過由岳溫泉上山好多, 有一半係石澗, 仲要係有水流, 再加埋有幾度地方上下落差大, 好怕跣腳PK..., 所以好小心咁行, 但一路紅葉風景都好靚, 值得一行.

如果以香港行山難度咁計, 應該係 5+ 難度.

另外介紹個日本行山app - YAMAP , 有齊路線GPS, 海拔, 大約時間, 一條友去日本行山唔怕蕩失路, 仲可以睇下其他網友即日行山相, 可以知道紅葉最新 status

利申: 行過虎跳峽, 又試過即日用左5.5+2個鐘上落富士山.

巴打覺得上定落山難?
落山係行百沢登山道, 難過由岳溫泉上山好多, 有一半係石澗, 仲要係有水流, 再加埋有幾度地方上下落差大, 好怕跣腳PK..., 所以好小心咁行, 但一路紅葉風景都好靚, 值得一行.

如果以香港行山難度咁計, 應該係 5+ 難度.

另外介紹個日本行山app - YAMAP , 有齊路線GPS, 海拔, 大約時間, 一條友去日本行山唔怕蕩失路, 仲可以睇下其他網友即日行山相, 可以知道紅葉最新 status

利申: 行過虎跳峽, 又試過即日用左5.5+2個鐘上落富士山.

睇巴打你既講法都知你行開山,非常人
即日來回富士好強。
聽你咁講,好彩我無自己一個行,唔係天黑都未落到去。
上山我睇入口似鋪好哂路
你覺得上落岩木山既難度係幾多? 等我比較下
如果有做開運動行開山, 岳溫泉行上山3-4個鐘應該無問題, 條路都好昜行, 係由鳥海山上岩木山山頂果段比較難, 大概係行上西貢蚺蛇尖/釣魚翁咁上下, 有幾個本地阿公阿婆都上到山, 所以其實唔難

大部份日本人係由百沢登山道上山 (4-5個鐘, 難度4星), 岳溫泉落山(2-3個鐘, 難度2星), 咁會相對昜D.

我就因為趕14:40巴士 (下一班車要16:40) 返弘前, 先至相反咁行, 由岳溫泉上山(3個鐘, 難度2星), 百沢登山道落山 (2.5個鐘, 難度5+星, 有流水石澗, 上下落差大)
到左角館,想睇紅葉既話,可以遲多一星期
係 不過今次可以plan好啲
下星期去,剩係可以即日來回,糾結緊去唔去奧入瀨
邊度出發先?
青森

諗住去 松島 山寺 平泉 弘前 中野もみじ山 會津若松,但就得五日

諗緊可能唔去其中一兩個改去奧入瀨,但唔知實際有無相機影出黎咁靚,同埋驚人太多
下星期就遲啦
又好似未必 當我無講過
遲就好似唔遲
不過睇天氣預報都係陰天有雨
如果影相嘅話就無陽光先好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞