[日本][紅葉] 有冇人去過東北睇紅葉?

636 回覆
16 Like 2 Dislike
八甲田山冇紅葉又冇雪睇會變成咁

我係即日內回奧入瀨流同十和田湖,但行程會好趕

係十和田湖住一夜行程就輕鬆好多
十二湖我會當佢係五能線其中一個景點。坐五能線我會用一日時間坐,如果行程太趕建議放棄,專攻睇紅葉好過人尤其你唔係用全國pass,用東北Pass搭五能線會變相少左1日。
睇樹枝....
呢個係山頂?
但無哂位
我係諗住坐全日呀,依家啲時間有淨
早少少返酒店休息好過,冬天東北太早天黑,好多地方都會提早關門
最重點係 十和田湖既住宿
任宿真係幫你唔到
太遲book
幾月黎?
搭單一問,就呢個行程睇,會唔會有修改既空間?

4/11 八戶 (種差海岸etc)
5/11 奧入瀨+十和田湖 (宿十和田湖)
6/11 八甲田山 或 蔦沼 (有雪先上八甲田山)
7/11 弘前 (蘋果公園+弘前城)
8/11 五能線(青池)
9/11 返東京

我都知咁遲去十和田同奧入瀨應該都落葉
上年10月31號
上山途中
我上weathernews 山腰有紅葉
得山頂有野睇
我都知係山頂先有野睇,但係紅葉落曬又冇樹冰睇上去會好灰
我仲諗住由山頂行落去, 沿途有唔同風景咁樣
岩岩睇左預測, 比我唔好彩講中左, 我去既時間係山上面落哂, 但地面既紅葉又未見頃 唯有認命
行程冇咩問題,但係我諗奧入瀨,十和田湖同八甲山應該得返樹枝
補上種差海岸站時間表
如果我直接cut左八甲田山個日,可能剩係可以行青森市
你用jr Pass 唔一定要留係青森,落少少岩手縣,宮城縣都少少紅葉景點,或者去其他景點
個日上網睇邊度見頃就去邊度啦
岩手, 宮城, 秋田有冇去過邊個景點靚 依家多左兩日想參考下

另外想請教, 係咪得一條巴士線經八甲田山-->奧入瀨?
http://www.jrbustohoku.co.jp/route/detail/?PID=1&RID=1&BID=474#01
上網睇時間表, 尾班巴士係14:47 好早
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞