[日本][紅葉] 有冇人去過東北睇紅葉?

636 回覆
16 Like 2 Dislike
如果果日青森天氣好,見頃左,淨係會去奧入瀨,即日來回係chur小小,不過都係一日半日

上年11月1號影
八甲田山上一般早過山下一星期變紅,所以你只能夠揀山上或山下,今年應該會遲轉
我都係今年10月中去東北
諗住去奧入瀨,田澤湖,鳴子峽
唔知有冇機會睇到紅葉
10月29-11月7 去東北睇紅葉,仲未開始PLAN
我頭post既景點都幾大路 你可以參考下

Btw我機票都未買,仲諗幾時去
呢個好有用!岩木山同八甲田山果隻色係已經由變紅之前定之後?
係落緊同落曬

主要原因係山上氣温比山下低,10月尾山上高已經見到雪
上網睇10月尾有機會見到紅葉加雪既景
想問多句,咁白神山地,奧入瀨果隻色係變緊定落緊?
如果都已經落緊既,咁我可以早少少去

八甲田山

奧入溪流
上年10月30日影,同一日影的
奧入瀨應該唔係山上嫁,都咁早就落哂。去到有冇覺得今次中伏了
奧入唔山上,但係係深山入面,要搭兩個鐘巴士先有到去
有少少中伏
不過有得睇雪都好既
咁今年應該10月20-28咁去,計埋山上時溫差同埋今年遲開應該差唔多
希望唔會 山上面落哂,但山下面未轉紅咁神奇
山上面落,山下就轉紅
好彩有你,無預過奧入瀨10月30已經落哂
咁啱姐,東北紅葉真心正,夠少人去,最多見係台灣人,香港人同大陸人好少見到,外國人見過2,3個
我都係貪少人去,btw奧入瀨時間真係好難預,睇左16年既相,10月26係未轉紅,但17年既10月30已經落哂
JR pass 一來貴二來搭車時間長,所以少人上東北。10月尾前一定會轉,但係每年都唔同時間轉
我唯有同自己講,溫差咁大,8日入面山上山下總有地方見頃既
比個提議你,plan好行程先跟住係青森站附近住2日跟住睇下,去到日本再睇下邊到係見頃,跟住就去邊到
東京撚表示羨慕
揸住working visa 無得買JR Pass...
好多人都20左右去, 我就係計緊遲轉應該幾號去
D人成日講既放射式旅行?
但住宿就去到先book?
唔係,你只係上山睇或去弘前城二選一,山上見頃咪去山上,弘前城見頃咪去弘前城
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞