[日本][紅葉] 有冇人去過東北睇紅葉?

636 回覆
16 Like 2 Dislike
啲紅葉多係山頭,請問大家即日來回定住返景點附近呢?
https://sp.jorudan.co.jp/leaf/area_thk.html
日本東北紅葉景點,好多景點可以參考
我會即日, 因為依家都book唔到景點住宿
weathernews 已經開始有update 同expect 唔同景點見傾時間

https://weathernews.jp/s/koyo/
我依家個行程係向山上去, 咁就一定有紅葉睇

有冇去過八幡平?
八甲田山已轉黃
依家行程大約係 : (跟見頃時間排, 交通可能會有唔方便)

21: 八甲田山

22: 岩木山

23: 十和田湖

24: 白神山地+十二湖

25: 奧入瀨+城倉大橋

26: 弘前市→中野楓山

27: (未諗到, 秋田/宮城/岩手, 搵個景點)

點睇?
之前個預報話今年遲入秋,但呢個既時間好似好早 唔個跟邊個好
弘前城可能11月先轉紅
所以可能26 27 去另外既縣
非東北,但想搭單問下,
京都 三千院、毘沙門堂、泉湧寺同神護寺 算唔算紅葉公廁?會唔會好多人?

另外想問有無巴打行過吉野山?一個人行會唔會有危險?
個人意見,如果你地用全國Pass,可以上函館大沼公園睇紅業,大沼公園見頃時間同十和田湖差唔多行完可以再落函館行。
注意JR 東日本.南北海道Pass係搭唔到JR 巴士只可以搭火車
紅葉季節去行山冇咩問題,好多日本人會去行,只要帶足夠糧水就可,當然要行大路。
巴打, 我呢個行程點睇

21: 八甲田山

22: 岩木山

23: 十和田湖

24: 白神山地+十二湖

25: 奧入瀨+城倉大橋

26: 弘前市→中野楓山
比少少個人意見你,之後你再研究下

八甲田山唔係見頃又冇雪的話可以唔去,因為楓樹得返樹支咩都冇又冇得睇雪

十和田湖=奧入瀬流,入十和田湖基本上必經奧入瀨流。可以即日來回或者係十和田湖入面住一夜,附近有溫泉旅館可以一泊二食。

岩木山同城倉大橋冇去過答你唔到

弘前城冇紅葉到值得去,弘前城係日本 12現存天守之一。中野楓山冇紅葉可以唔洗去
弘前城如果冇紅葉都可以改去蘋果公園>弘前城>弘前城公園隔離特色Starbucks

白神山地+十二湖=五能線,網上有多資料睇,我冇搭過因爲我係毒撚一支公太毒
今年6月開始JR 東日本張pass可以坐JR巴士了
如果岩岩落緊既紅葉係咪都好靚
好詳細
八甲田山我上網睇左 山頂應該無紅葉,山腰山腳仲見頃緊,想去搏下。

我之前睇過一次,十和田湖啲住宿已經full哂 如果無住宿,係咪就要即日來回好麻煩?

我都係一支公去,一啲都唔毒
漏左問,點樣行會順路啲?
我淨係諗到十二湖係最後,因為落返秋田睇其他景點 然後走,唔駛回頭路,但中間次序好難諗,因為又想早啲上山,驚落哂葉,但咁樣又唔順路
http://www.jreasthokkaido.com/easthokkaido
依個可以去到札幌,14日內用6日比東北Pass去遠啲同多一日。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞