[日本][紅葉] 有冇人去過東北睇紅葉?

636 回覆
16 Like 2 Dislike

JR pass 的確好正
好! 但仲有十和田湖、奧入瀨溪流、十二湖 、中野楓山 呢D
我再計下數先, 襯未有平機票
以前份工base HK 成日有得黎東京出btrip
有年撞正Golden week 買左呢張野
所有近JR 既東北櫻花好chur 咁睇哂
有冇巴打都係20號左右係青森😂我自己一個毒遊所以想睇下會唔會可以一齊食個飯之類
買左機票,3/11 - 10/11去青森十和田睇紅葉,唔知今年會唔會又遲轉紅
Btw搭單問有冇人試過坐五能線一日去晒青池同不老不死溫泉?
依個時間去十和田湖睇紅葉有點難,弘前城機會比較大,除非遲開。
五能線青池冇問題,但係不死不老溫泉有點難,要留佢有邊日行同有邊行,有機會維護出少部。
無計,要就返同行者放假,我應該要7號先去到弘前城,唯有希望佢遲開
我見唔少人會夾晒時間衝晒兩個地方,但又怕拎住行李會趕唔切巴士
所以諗住坐0848係弘前出發個班Resort去十二湖,行幾個鐘就坐普通車返秋田算
十月尾去 希望見到靚紅葉
16年24號已經黃晒啦喎
如果lihkg有得比酒, 巴打你應該多到瀉
PS 我係睇到呢張相就想去青森

弘前城 攝上年11月1日影
今年6月有得搭巴士,之前冇。同搭五能線一定要畫位
依度有好多
自己影既?
小弟分享小小心得
1 小心利用東北pass 因為係14日內任選5日用,用pass入閘依經當一日
2 東北新幹線係冇自由席,一定要畫位
3 五能線等觀光列車都係冇自由席,一定要畫位
4 有信用卡可以上jr 東日本網畫位,再到日本換pass一齊拎
5 如果有西瓜卡等卡要留意東北大部分地區都用唔到
6 要睇清楚巴士或列車到站時間,走左一班可能要等一個鍾或者冇車
7 善用黑貓行李托運,因為新幹線唔係部部有行李架,就算有都係放到6件到
8 10~11月東北天氣10度左右,有太陽會升到20度左右,有機會落雨要小心衣著。 伏已中
9 太陽會4點左右落山,5點就全黑

坐緊新幹線回文中
上網睇到
第9點最有用都最大獲
巴打, 你上年同今年都有去?
最後決定10月20-28去, 遲轉就上山睇, 同往年差唔多就睇其他
我上年去
https://lihkg.com/thread/487905/page/1

我舊年行程

我自己影.

唔自駕睇唔到喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞