[日本][紅葉] 有冇人去過東北睇紅葉?

636 回覆
16 Like 2 Dislike
依排突然心血來潮想去日本睇紅葉, 揀左一輪終於決定去青森, 秋田果邊
上網睇多數景點嘅最佳觀賞時間係10月中旬至下旬,
但一黎: 我會上白神山地, 八甲田山, 中野紅葉山, 山頂比較凍應該要早D去
二黎: 但今年日本比往年熱
所以想問下應該10月尾定11月頭去好? 10月20-28, 或10月27-11月4日

未定行程, 但揀左幾個地方 (會用JR Pass (東北地區))

一日: 弘前市 (弘前城, 弘前公園, 弘前蘋果公園)+岩木山

一日: 八甲田山 (青森・八戸・十和田湖Free乘車券)

兩日: 十和田湖(GURILAND)、奧入瀨溪流、蔦七沼、城倉大橋

一日: 白神山地+十二湖 (五能線) 「五能線Free Pass」

一日: 中野楓山

呢個方向點? 係未諗到點樣會順路D, 同住宿好頭痕, 因為一個人去
天氣異常嘅嘢冇得預,但去早好過去遲
如果紅得遲,去早咗都只係未紅晒,綠中帶黃
如果紅得早,去遲咗隨時變晒落葉枯枝

唔知你出發同回程時間,照常理就首先去咗離機場最遠嘅地方,之後向機場順路去會好啲
白神山地+十二湖→弘前市→中野楓山→八甲田山→十和田湖,最後十和田湖出八戶坐新幹線返東京
順帶一提,JR東北Pass可以搭五能線同來回十和田湖嘅JR巴士
去程時間預3-6 pm左右,去到夜晚,
走就預夜晚11點左右

原來搭到五能線 上官網個圖無包以為無

左圈巴士
右圈五能線
原來呢個就係五能線, 我以為係另一條線黎
係一條,用小畫家圈大咗啫
五能線係東能代⇆川部(弘前附近) 嗰條
總之搭得啦
我明呀, 岩岩對返個形狀真係一樣
https://sp.jorudan.co.jp/leaf/area_thk.html
https://tenki.jp/kouyou/2/
佢地啲紅葉預測好似10月先開始黎
唔知係未同櫻花一樣好難預得準,通常要開花前個月先準

如果係飛東京走嘅話建議你預返一晚Stay東京穩陣,雖則10月尾11月頭應該都唔會落雪落到收皮果個情況
利申:淨係去過東北賞桜
我九月尾十月頭去 睇佢地個紅葉預測都有幾個地方有紅葉睇 希望準啦
青森既話唔會太早咩?
上面果兩條link都有睇, 一個話11月中, 一個話10月中, 差成個月, 所以好亂...

東北相比起京都果陣無咁大去過同討論, 所以都想知多D基本資料
應該最尾果日會預早返東京搵一搵朋友
八甲田我見佢話九月尾開始
我都係抱住睇到就當bonus係心態算
八甲田山同奧入溪流會比弘前城早變紅,相差一個星期到
但大約係10月定11月靚?
因為兩個大網,一個話10月中,一個話11月中,相差太遠,想問下實際去過既經驗
十月尾去大阪京都,隨時未轉色
巴打我都係今年去東北睇紅葉喎! 我諗住去奧入瀨同十和田果頭
去幾多日同幾月去?
係呀 關西應該預11月中?
去一個星期 17~24
因為重陽所以揀10月17出發?唔驚太早?
學生 所以就假期
怕早架 但上面有巴打話其實早去好過遲去
同埋已經訂左機票酒店 我見而家十和田湖果頭已經冇咩野剩
我都係去東北
十月廿七到十一月四
稔住日光兩日,之後住仙台五日,散射式到時睇去秋田定青森定山形
之後東京走
住仙台即日來回青森咁搏?
來回4個幾鐘,入到市內都去唔到邊度啦喎
係囉, 唔即日咁住宿點搞?
如果唔駛就假期, 你會揀幾時去?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞