[IT] 學寫網頁歷程

317 回覆
62 Like 21 Dislike
其實有無公司可以叫做inhouse+vendor
一邊有in house team整啲product黎賣
一邊接出面outsourced嘅project寫code
完全門外漢
唔明function個度點解要addmax50
直接set var c=a+b
再做if a+b > 50 then 50
if a+b < 50 then c
得唔得?
addmax50 係度個用處係咩
佢想寫個function, 兩個數加埋如果大過50, 就出50
你講果個做法都可以, 但你都做左c = a +b , 點解唔係if c > 50 then 50, if c < 50 then c?
你要做多兩個 a+b 既 operation 喎

再講, 如果 a+b = 50, 你咪無野return 囉?
你想問個function點解叫 addMax50?

我做個function出黎係想表達一連串既運算可以被個function包住 而且可以被重用

而addMax50 只係個名黎 叫乜都得 叫max50Add , a ,b ,c都得

你想問呢樣野定其他?
想問下小小wix嘅野

想問javascript有無咩code可以整multistage嘅form 用緊wix佢default整唔到
.net會前後端撈埋一齊笑咗
無聽過有asp.net web api?
有, 公司整系統比自己內部用
同時接出面project比內部做
所以點解宜家D freelance冇得撈
同做vendor冇分別 學野唔會多D
只不過你公司周圍BID project 中哂標
(中標既野..大家明啦)
幾條team齊齊做
你只係其中一個project搞手
對內整系統 傾requirment ,同自己職員傾
對外整系傾requirment ,同人地職員傾

所以冇分別..
只可以顯示你公司威水 識得多人
唔係D標點來
仲寫緊PHP係咪等死
Chapter 0c:

Visual Studio Code - Text editor
Download: https://code.visualstudio.com/

用佢係因為我覺得佢D色幾靚仔, 有referencing, auto-complete,
同埋我唔識用其他
裝完就係咁,可以開一個新既file,個extention 係 '.js' 試下:

NodeJs - Web Server
講下咩係Server先啦:
server 就好似銀行D hotline咁, 你打通左之後佢
你比一個指令(server角度叫 request)
佢就回答番你一D野, 唔理佢有冇用啦 (server角度叫 response)

Download: https://nodejs.org/en/
可以揀番 8.11.4 LTS 穩定板黎裝

裝完之後可以喺'開始'度打'cmd' 再入去打以下既指令睇下自己裝得岩唔岩 (如圖所示)
node -v

npm -v

如果OK既話 就可以試下入去node入面玩下javascript
輸入 node 就可以入去喇 (入到去你會見到個'C:\' 唔見左)

係chapter 0b 講過既都可以試下 (post #110)

再講下咩係NPM - Node Package Manager

佢係一個地方裝住晒人地整好左既 javascript package
package 可以理解成一群function既合成體啦,可以比你用唔洗自己由頭打起

就好似圖咁打 npm install jquery
咁就會save左jquery 呢個package 入去你current folder 既 node_modules入面架啦

下篇開始講點樣係nodejs 入面起個web server
咩公司淨係寫PHP?
用 AWS / GCP,上面開個 WordPress 做底,再加個 web builder,搞掂
去D Free web hosting, 放幾個HTML, 做static web 都搞掂
開個github account,放幾個html做static pages都一樣得
angularjs 定angular 2+,公司用angular 2+勁多問題做到爆哂粗
Shell script PL/SQL << 第一份工正正係做呢兩樣嘢 ,好彩走得快
大公司都開始轉走用JS stack啦仲叫人學上世紀嘢
ES6 星龍拳
(
  () =>
    () =>
      () =>
        () =>
          alert('好撚勁呀!!!')
        )
      ()
    ()
  ()
()

ES7 星龍拳
(() => (await (await (await (await (
  async () =>
    async () =>
      async () =>
        async () =>
          alert('好撚勁呀!!!')
        )
      ())
    ())
  ())
()))
()
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞