[IT] 學寫網頁歷程

317 回覆
62 Like 21 Dislike
樓主咁學法,我當你幾個星期先學到一樣既皮毛,未學完又有新野出
其實係,如果係改人哋個system可能都叫好啲,如果係由頭叫你整成個system出嚟都幾係嘢
邊學邊做啦
高手都係上stackoverflow 邊學邊做
Chapter 0b:

Javascript:

HTML只係一種比Browser 睇既語言, 就好似西人睇英文, 我地睇中文咁,
只係一封信/一張相, 唔識得變化
但 Javascript 係可以控制HTML D 內容既變化, 令到張相變成動畫咁

開始之前建議大家用Chrome一齊試:
1. 是但開一個WEB
2. 禁Control + shift + I
3. 見到一舊野彈左出黎再揀 Console

Javascript Basics:
重申 program 有input 就 有output, 唔一定會睇到個output

就好似上面張圖咁 input 係1+1, output 就係 2

但第2行 var a = 3, 佢個output 就唔係D咩實際野,
事實上佢係部機入面已經SAVE 左, 有個叫做a 既物體, 佢代表住 3

我覺得要識4樣野已經可以做到基本既操作
1. Define variable, 姐係 var a = 3, 又可以 var b = 'a'
設定左叫a 既物體, 佢代表住 3. 設定左叫b既物體, 佢代表住英文字 a
2. Calculation 運算
可以試下入 1+1, 2*2, 3/3 呢D
再進一步可以試下 variable 既運算
a+a, a*3, a+b
3. 判斷對錯, 輸入一D 特定既Statement, 佢會講番比你聽岩定錯
例子:
	a=1, b=2,c=3,d=1 // 先設定variable a,b,c,d   再比對應既數值佢地1,2,3,1

輸入statement a == b 呢句就係問個System a 係唔係等於 b 呀, 佢會答你 false, 姐係錯
大家可以試下
a == d, a>b , c > b, b< c 呢D架, 個system 都會答你岩定錯

4. Function, 佢可以做到一系列既運算/判定,再輸出番比你睇/ 比SERVER 睇
咁我地而家做一個function 就係將2個數字相加再輸出番出黎,而相加既數目最多只會輸出 50
	function addMax50 (a, b){    // 呢個function會接住2個輸入既parameters, 分別裝入去 a,b 呢2個variable
			var c = a + b; // 呢度用左上面既 (1) 同 (2)
			if (c >= 50){  // 呢度就用左(3)   如果句野係岩先會入去 { … } 入面  , 如果唔係就飛
				return 50;  // 做完野  輸出番比你睇
			}
			if (c < 50){  // 呢度都用左(3)
				return c;   // 做完野  輸出番比你睇
			}
	}

copy 段野入去個console 度 按enter

再試下個function
addMax50 (30,5) // 輸入 30 同 5 入 variable a , b

30 + 5 就入輸出 35喇
addMax50 (255,5) // 輸入 255 同 5 入 variable a , b

255 + 5 > 50, 所以就只係輸出50 喇

想問下你地覺得我咁打OK 唔OK?
唔得既話比D意見, 應該點改善, Thanks.

雖然打得慢D , 但都會慢慢UPDATE, 見諒
下次會想講下裝nodejs 同 ide (Integrated Development Environment) - VSCode
寫開d 咩?試下接freelance 做/ 收平d做,實戰係學得最快最多
由一個中心點開始,慢慢將個興趣圏擴大,一路揾機會運用新學既野,loop
負責任寫齊test case
好過你寫一堆無人明既架構,刁鑽既code
我都係諗住慢慢黎JA, 希望有D唔洗學得太快既讀者啦
係呀,淨係掂D舊野,所以先有呢個念頭迫自己學下D好似新新地既野
想快既睇YOUTUBE! 跟住打一定得既!!
無理解錯
Angular 無咁versatile 但容易跟上update
React 好versatile 但有update時麻煩

有無人而家用vue

你唔明D咩?
Program logic 定係你玩緊AI 唔知個ALGO 做緊咩?
醒目嘅係唔會提早放工,而係唔好比人知你用program,然後扮勤力
update嘅意思係?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞