[IT] 學寫網頁歷程

317 回覆
62 Like 21 Dislike
我又唔會話呢2樣野好差既,oracle db一定唔會咁快死大把大公司core用緊佢,linux shell script就更加啦,只不過係舊d冇咁多fancy野
宜加寫緊angular 5
其實唔係差,但係skillset太窄好難轉到工,淨寫SQL要處理咁多data嘅行業香港有幾多我唸師兄都知 先至去搵新嘢學定者
我都用緊5,angular係幾齋功能不過啲RxJS真係幾麻煩下
淨係d observable都夠玩死你
雖然係幾好用
唔係on job training好難有心機寫得深入
都係既,上唔到m grade行業一轉型就即刻可以收皮
其實我覺得剩係backend嘅嘢都有排你學,學到精一樣嘢唔係咁容易,而家畀你跟住教學網學新嘢最多畀你學到最面嗰浸,之後學完又有新嘢出,最驚就係到時兩頭唔到岸,倒不如學精啲backend再學新嘢都未遲
問下 中小型網站係咪基本上MySQL已經係萬用刀?
明明relational 必要性咁大,點解mongodb可以咁盛行?
其實係咪要處理d不斷增加嘅post/users 係咪基本上唔會考慮mongodb/firebase果類?
以我所知,mongodb呢類會有機會做成data loss,如果你要求要ACID,要保證每條transaction嘅可靠性嘅話,都基本上係用Relational database
i see
咁幾時用non-relational? 既然MERN stack咁多人用咁應該好多情況都適用
Mongodb嗰類通常用嚟儲存一啲龐大、結構簡單、唔追求ACID、唔追求結構類型統一等等

逐項嚟解釋吓

例如龐大嘅資料分析,蒐集大量網站嘅數據嚟分析user行為,mogondb最啱做啲咁嘅嘢

結構簡單嘅資料,例如話一啲坐標資料或者log,可以一下子拎出嚟睇,唔需要relational database咁join嚟join去,mongodb比較擅長,因為佢嘅資料係用json結構裝起嚟,最適合成個json拎出嚟睇,但唔適合做一啲複雜嘅搜尋,你諗吓佢係一堆堆一舊舊嘅json嚟,唔會適合join嘅操作,通常係一下就拎出嚟睇,所以效能上會快過relational database

佢唔追求ACID,雖然好似話最近會支持,但係都係持住觀望嘅態度

唔追求結構類型統一,如果平時用relational database一開始要設計好晒schema,例如欄位、類型,但如果係儲存網頁訪問信息,例如咩cookies、user agent、date、content-type...之類,如果係relational database要儲存呢啲資料,你首先要將嗰堆嘢set晒喺table入面先,但係呢啲嘢唔係每一個信息都有齊,有啲係optional的,如果係咁,即係話每一條record入面會有好多變成null,咁就會浪費咗好多空間,但係mongodb呢類因為佢係一個json嚟,所以唔需要跟足個結構類型,就算個key/value pairs有多有少都無問題

到最後你會發覺我上面寫咗咁多嘢,其實基本上都係一啲就算data loss都無乜所謂嘅data嚟,好似log、網站數據、坐標資料等等,所以如果係要儲存一啲唔可以掉失嘅data,好似銀行啲交易,一定係用返relational database,唔會走去用呢啲mongodb,因為佢唔係追求速度,而係追求安全性同穩定性
有時json都可以 "key" = null, 咁樣又晒左位
係,你諗吓佢都要儲存,如果唔係你覺得佢點樣認個key係null?
但咁樣做validation係咪有好處
睇情況啦,如果你個field本來就係optional,咁咪無需要寫落去,如果你個field係required,咁個人無填到嘢,你咪寫個null落去代表佢無填嘢
我記得玩golang果陣 json可以omitempty
寫程式點樣先可以寫到發達
php一定要識用framework,最出名幾隻係Laravel、CodeIgniter、Symfony、Yii,但係PHP通常只有中小企或者有啲vendor會用,大公司通常只會係用Java同C#
我剩係知做老細嗰個通常唔使寫code,但係賺得最多錢
聽人講,如果腦細都落手寫 code 嗰啲公司(尤其搞 product),通常最後都收皮
startup嗰啲囉,cap完水就收皮o架啦,入咗去幫佢手嗰啲一樣收皮,隨時炒撚咗你,通常呢啲startup都會用新技術,好似react嗰啲
framework整出嚟嘅原因係要限制你programming嘅寫法,你諗吓係平時寫php無用framework嘅時候,你有自己嘅一套寫法,但如果好多人做一個project嘅話,每個人嘅寫法都唔同唔統一,咁到最後就會炒埋一碟,而且framework已經提供咗畀你好多寫好咗嘅功能,已經test好晒,唔需要你吓吓都自己寫,因為吓吓都自己寫嘅話,錯嘅機會亦都大增,可能你話framework都有機會會有bugs,但係唔好忘記,framework有一個團隊負責maintain,所以定期就會有update解決呢啲bugs
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞