[IT] 學寫網頁歷程

317 回覆
62 Like 21 Dislike
學c#唔學java會唔會好on9?
所以framework可以話統一咗個programming style,佢係一個框架,你要跟足佢整畀你嘅框架嚟寫program,所以就算每個人嘅style都唔同,但喺同一個框架入面寫,個style變得唔會話差得好遠,起碼叫睇得明人哋寫啲咩先,所以解決咗style唔統一呢個問題

而且通常識framework同唔識framework嘅人工會差好遠

但每一個framework所設計出嚟嘅框架都會唔同,有覺自嘅style,因為每個framework整出嚟都有各自唔同嘅自的同埋為咗去解決唔同嘅問題,所以無話學邊種framework好啲,唔同framework有唔同好處,但學啲熱門嘅framework實無死 因為啲公司多數都會揀嗰啲framework
php一定要識用framework,最出名幾隻係Laravel、CodeIgniter、Symfony、Yii,但係PHP通常只有中小企或者有啲vendor會用,大公司通常只會係用Java同C#
其實幾時先用到framework?

又聽人講framework 成日轉
打好個底仲好
咁個底要點先夠好?具體d要識乜嘢?

利申:只用php 同 mysql 攞data
但都夠寫網頁
framework整出嚟嘅原因係要限制你programming嘅寫法,你諗吓係平時寫php無用framework嘅時候,你有自己嘅一套寫法,但如果好多人做一個project嘅話,每個人嘅寫法都唔同唔統一,咁到最後就會炒埋一碟,而且framework已經提供咗畀你好多寫好咗嘅功能,已經test好晒,唔需要你吓吓都自己寫,因為吓吓都自己寫嘅話,錯嘅機會亦都大增,可能你話framework都有機會會有bugs,但係唔好忘記,framework有一個團隊負責maintain,所以定期就會有update解決呢啲bugs
所以framework可以話統一咗個programming style,佢係一個框架,你要跟足佢整畀你嘅框架嚟寫program,所以就算每個人嘅style都唔同,但喺同一個框架入面寫,個style變得唔會話差得好遠,起碼叫睇得明人哋寫啲咩先,所以解決咗style唔統一呢個問題

而且通常識framework同唔識framework嘅人工會差好遠

但每一個framework所設計出嚟嘅框架都會唔同,有自嘅style,因為每個framework整出嚟都有各自唔同嘅自的同埋為咗去解決唔同嘅問題,所以無話學邊種framework好啲,唔同framework有唔同好處,但學啲熱門嘅framework實無死 因為啲公司多數都會揀嗰啲framework
睇你想做啲咩,如果返工嘅話你一開始就要揀定C#或者Java是但一條路去發展,中間好難轉,因為會當你無經驗,如果係興趣就無所謂嘅,其實C#都係抄Java個style,可能有少少唔同,有時間咪學吓
Framework = 狗鐵起好哂成個站, 定好哂唔同位置要起D乜
跟著新入職Programmer整唔同野
有D負責起月台,有D負責起廁所
有D負責起閘口機,有D負責起售票機

你要係呢個框框起唔同設施
負責起廁所果個做完男廁
可以將個結構複製落女廁再改少少野
如是者再做埋殘廁

Framework已經幫你做好哂D牆安全格隔
所以Programmer靜係專心係入面做靚洗手盆, 尿兜比人用就得
如果你比Programmer自己搞寫狗屎垃圾CODE
佢唔覺意幫你打通哂男/女/殘廁D牆,都好危險

不過好多Configure要整,好難,即係狗鐵個ROLE
新手唔好學好過學...
其實呢度講左咁耐,
靜係問學PHP好定JSP
學咩front/backed framework實際

你識Java,新公司要你寫C#
幾粒鐘就Pick up到,唔難
framework自己學來哂氣
間間公司用framework又唔同,
framework setting又唔同

但竟然冇人提物件導向
物件導向咁有用既野冇人提
Hi
想入行應該睇software engineering既course
外行定內行就係睇你識幾多呢d
起碼識埋jQuery
想問下咁多位巴打寫web backend最大路係咩lang?
感覺香港d公司好多仲寫緊php, 小弟初入行淨識php
nodejs略懂但用黎食backend感覺極奇怪..
打算學django, 唔知大家點睇
I can’t agree more
的確有, react之所以做到3萬因為要同時整埋mobile....
oh, PHP no way
你可以問哥哥我,隔離軟件台等你
大力揮手
識rx走天下,咩language都有rx
好野黎
大路做法,無問題
用php計manday同cost應該會少過寫Java
我估你公司人少
香港backend得Java先搵到錢
其他好難做到過30k
ps. 請無視C#
樓主,介紹個好適合你既TG group畀你
https://t.me/programming_beginner_studygroup
所以其實framework嘅問題就係學習成本上升,因為每一隻framework你要學識都需要時間,隻隻都唔同,互相不共通 但學完嗰隻framework上咗手,之後條路就好易行,你會發覺嚟嚟去去都係咁,所以學framework嘅嘢其實係先難後易
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞