[IT] 學寫網頁歷程

317 回覆
62 Like 21 Dislike
留名
係囉,係都用Dreamweaver啦!
我之前都嘗試過呢個配搭..
等睇連登IT9入來認屎認屁
唔好上w3school 喇
學緊react留名
我都有學緊喎... 但學得好慢..
全球首富留名

記得用吓我公司嘅 AWS

配搭埋我哋嘅 Lambda 做 Serverless

再試玩吓 RDS, DynamoDB

當然,得閒嘅話可以考埋我哋嘅啲 Certs
React真係又煩又難學
冇javascript底嘅我學咗成個月先叫有啲眉目
呢個正
好想跟你學野
非CS底玩開c/python嘅見習react dev留名
想知你係玩左幾耐先上到手
中學已經有少少programming concept
入u因為係engine所以有正式programming course玩java
同時自學緊c,最難係pointer concept
熟曬手之後就開始玩python+上course(大約係year 3/4)
其實當時一直都想研究node,但係d pipe同callback太煩所以冇繼續
而家grad咗,機緣巧合我要幫人整web,就諗下不如用最新嘅web framework邊學邊做
加上而家es6 js好寫好多,所以就決定用react+express整frontend backend decoupling
由開始決定用react到認真學到寫得順手,大約2個月
我係上網down咗啲人分享嘅udemy course學d outdate咗少少嘅基本嘢
然後跟boilerplate學出面d standard

明明我讀細電
但始終個心係電腦度
濕9 bba 畢業宜家想行coding
學緊html + python
都好似學得好慢咁
front/bank係兩條路嚟wor
做著project嚟學la
*back
介唔介意比個TG
可以幫下小弟
想咁易入到行it狗
如果冇個mind set
同I大仔出來寫舊屎RUN到就算差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞