[IT] 學寫網頁歷程

317 回覆
62 Like 21 Dislike
啲人將個難度比喻成好似對數log咁

同爬山無分別
入去睇下先
咁應該係外行了 bba友
想問去報software engineering hd好定bootcamp好
好想2-3年內人工夠30k
真,唔轉工啲大公司一年加得咪最盡3%,轉一轉加10%,打死都轉啦
不如開個post吹下angular啲中伏嘢?
我好樂意推薦人使用Angular, Angular是好物
呢個比喻又幾好
細公司算9數啦
根本當你文員嚟
一起努力
PHP 萬歲
btw 想請教一下 無咩經驗 但而家我design緊個database structure 以sql為本 只係遇到multi-value attribute先射去json files 咁ching覺得有無問題 會唔會query時唔太efficient
Shell script 同PL/SQL 唔係算入門野咋咩...
想知ching寫緊咩高級野,想學下野
又講得幾好bor 衰鬼
我講埋個故仔落去
當有人整好左成個狗鐵出黎之後, 發現呢到漏水, 個到又滲水
發現唔對路啦, 成條狗鐵根本就唔用得
咁點算好呢, 有班人就決定自己起過條新既狗鐵

但整體上, 都係起月台,廁所,閘口機, 售票機, 但增加透明度 (github + pull request)
俾公眾望到開發過程, 有咩意見你可以一齊幫手改tim
當個新狗鐵起好左之後, Programmer 本來就起舊狗鐵個框框起洗手盆, 尿兜
佢地已經好話唔好聽, 習慣哂點起野個環境啦
所以去起新狗鐵就要重新適應, 加上你花咁多時間起個舊野到起左男女廁
你想新既狗鐵都有洗手盆, 尿兜
一係就花時間拆撚左佢搬過去, 一係就重新整一個出黎

要研究下新狗鐵有咩間隔, 個洗手盤又點樣搬過去或者重新整一個出黎 (revamp)

以上呢個過程, 每幾年就做一次, even 每個pj 完左都會做一次
用番人類明白既語言黎講, 就係每幾年就起條新狗鐵出黎, 作為dup石仔既你, 每幾年就重新適應一次.

有好多人會話, 超...咪一樣咁做, 但唔好忘記, 你轉左地方都係dup番同一樣既洗手盤, 尿兜. 對你自己成長唔係好大幫助, 又唔識dup下d 牆啊 或者換下地板, 無錯你對轉環境(framework , language) 既適應力經過訓練係大左, 不過你唔能夠將某樣工序鑽研到非常深入, 往往都係你起完野就走左, 所謂有巴打講, 個個framework咪差唔多, 你舞得熟一個其他都舞得掂, 其實有兩個意思, 第一, 係syntax, function 上你舞得掂, 對底層了解其實一d都唔明或者一知半解. 第二, 非常熟悉個底層, 認為其他framework 結構上只係變少少

咁兩者有咩分別呢? 你熟悉底層, 係知道佢有咩優點缺點, 佢點樣可以幫到你, 你整尿禿發現framework 唔夠工具俾你, 你自己深入底層起唔影響底層結構黎整, 係你玩緊佢, 前者, 你剩係知點整尿兜, 個framework 剩係俾呢d工具你整尿兜, 你剩係識用佢俾你既工具 , 你俾佢玩緊
大公司大把緊要嘢用緊 唔係Oracle邊有咁多錢賺
無人叫你整廁所就剩係學整廁所,唔自己學下了解下啲原料點整,用framework就無腦唔學原理咁幫佢唔到,而且要用好framework好多時都要知佢背後做緊乜如果唔係好多時中左bug左唔識fix,中左伏都唔知。
其實可以衍生出一個問題, 你學programming 剩係想做出個個功能出黎, 做到就算 或者係邊做邊學, 踩得愈多伏經驗愈多, 定係學左原理先, 知道佢背後搞d咩先至去舞個framework

三樣野睇法都唔同, 都可以話自己識, 三種level都唔一樣
1. 做到個個功能, 做到就算 起functional , program syntax 上識
2. 邊做邊學, 踩好多伏, 起揾google, functional ,syntax 上識
3. 原理派, 起底層上好熟

有時候, 情況係老細叫你三日砌好個廁所, 百9幾樣野要整. 其實已經理唔到d 原料係點黎, 都唔好話點整 所以我認為要好睇情況同自己興趣而定, 同埋你到底認為自己識係識到邊個level

Sor 講到1999 , 題外話, 以一個正常新手初入門programming, 其實我覺得真係唔洗識原理住, 最緊要做到舊野出黎先
其實入門要整到自己想像中嘅功能出黎,一定要經過中伏wor 中中下就知道d基本原理係點,如果唔係黎個花式轉身又踩多次個伏
知唔知原理好睇個人造化
大把人做足十年都只係 code monkey
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞