[IT] 學寫網頁歷程

317 回覆
62 Like 21 Dislike
前言
我係做IT既,不過就得D好舊既Skill Sets
一直都想學下新D既Technologies,一路都的唔起心肝
所以想喺度寫低個過程,迫自己學下/同人交流下

目標
寫一個WEB
1 記低自己有咩目標
2 黎提示下自己每日/每個月有D咩目前要做到/ 做到幾多
希望3個月內寫到

想用既 Platform/language
Platform:
Nodejs 做Server
MongoDb 做 Database

language:
Javascript

利申
從來未寫過,亦都想寫得簡單D, 等唔識既都跟到同試到
第一次寫應該唔會寫得好/靚, 希望有人指導下, 有野既交流下可以TG 我

TG: https://t.me/v2lQEvIFUY904ylP
Chapter 0a:
我理解Program係輸入一D野 佢就會輸出番一D野 無論輸出既野你睇到/唔睇到
如果唔得一係個SERVER 壞左 一係你個Program 有問題

為左等大家都睇得明, 我先簡介下要用到既Language:

HTML:
要寫WEB就先要理解下HTML, 因此佢係一種比瀏覽器睇既語言 (IE, Chrome, Firefox)
其實好簡單 HTML 就係講緊HTML TAG同埋 Tag 入面既 attribute 用黎控制佢地相關既
文字,圖片 - 大細, 攦位 同 顏色 等等…
絕大部份既TAG 都係由 Start tag 同 End Tag 組成 除左</br> 同 落Comment 既 <!-- -->
Start tag
<HTML>
End tag (就係多左個 '/' )
</HTML>

例子:
<!DOCTYPE html>  <!--第一行 比個Browser 睇呢個File 係HTML -->
<html> <!--同Browser 講呢個HTML 要開始 因為要係一對對 所以睇下最尾都有個 </html> -->
  <head> 
    <title>This is a title</title> <!-- 呢度係講Browser 最頂果個Tab 要Show 既字-->
  </head>
  <body> <!-- 開始Show D 野係個頁面度-->
    <p>Hello world!</p>
    <p style="color:red;"> Red Hello world!</p> <!-- 跟住p 後面既style就係頭先 所講既attribute 係呢度就令到佢變左紅色-->
    <p style="font-size:50px;" name = "bigp"> Big Hello world!</p> <!-- 呢度就表示 attrubute 可以多過1個 比個呢個p 一個名 叫 bigp , 遲D係Javascript入面會用到-->

</body>
</html>

大家可以開個記事本 貼左段野落去試下 SAVE 之後改個副檔名做HTML 用Browser 開就得架喇
有咩唔明可以參考下: https://www.w3schools.com/html/
或者問我
認真一問
你skill set係咩
舊到html都無掂過? 定太耐無玩重溫下咋
有睇緊, 一路睇一路學
Thanks
Shell script
PL/SQL

HTML 識, Javascript 都識D Syntax, 但想學番D新既Framework
慢慢PICK UP LA, 寫得完呢個既話想學埋 DEVOPS.
Docker, kubernetes, jenkines 呢D
有呢個決心係好既
不過我自己覺得家陣好難追啲framewrok同tool
成日有更新或者新出一套
IT人真係辛苦
web 嘅野轉得好快
但我又唔可以唔學
以前F.1讀書用FrontPage簡單又容易上手
將來都可能係一隻
未入黎就考慮下入唔入喇
回頭先岸
個site 唔大其實有無必要用db?
lm
其實而家SQL 仲有冇價值? 定係其實識SQL 就好易學MONGODB 果D?
有, 學習既目標之一
如果你淨係講個SITE 我諗都可以唔洗既
各有各好處啦
好似Accounting system 最好用relational database

但而家D AI/ ML 做Data manipulation 係有優勢D
加油 最近邊翻工邊學緊angular
留名學野
咪玩啦...
Angular develop留名
Angular developer留名
Full stack developer 留名
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞