有無人見工果陣講到實請咁 最後無offer?

280 回覆
1300 Like 5 Dislike
我都試過簽撚完約 之後打黎話cut head count

哩D公司真係執笠都唔抵可憐
最撚ON9係打黎約我interview果陣我已經同佢講定低過25K我唔會考慮 問佢係咪會比到我先特登請假黎IN 個HR又話OK
去到IN果日全程都順利 最尾無神神壓9我價
話好多人爭 未必比到25K 問我23K會唔會考慮
我果下差D忍唔住屌佢老母 最後我話唔會 然後佢叫我等消息
然後 沒有然後
屌你老母HR晒鳩左我半日假
照簽A........B係唔洗再IN因為...........到時B有OFFER就話返A唔岩做,試用期內跟足合約走頭就OK
我做緊果份都係伏........SME做social media marketing變埋撈埋跟單,一份糧打兩份工
呢個就雙方架啦,因為大家個勢力同成本都唔同

公司:最多係哂左講電話時間之後搵second choice改下果份contract個名同身份證no就算,但
打工仔:辭左自己手上份工去投靠人地,無回頭
我而家呢份係用咗個方法試下佢有無心請我
當日 in 完個 department head 話如果合適一個至兩星期內 hr 會聯絡我。之後去到剩返3日都無打俾我,由於當初個hr有留到wtsapp, 所以我就同wtsapp佢話我嚟緊會去旅行兩個星期,驚你地公司打俾我聽唔到所以話聲你聽, wtsapp完唔夠 10分鐘個 department head 就打嚟問我去旅行前方唔方便上去做個巡例嘅 second in 同傾埋啲 offer, 結果第二朝就上去 second in 兼簽埋約
唔使諗咁多啦, 最後唔請可以係突然cut head count
未試過見工要貼相 一日未返工,相同身份證都唔會俾佢
That's why要供樓既打工仔唔敢貿然轉工
題外話,你地見工果陣點講buyout果樣野 佢請你但唔buy咁你會唔會自己食返?定堅持無buyout就唔做?
下........唔BUYOUT你地公司咪等一個月,或者唔好請囉........,通常係講緊高級/專業/手上有好多大客好難搵既人架啦,低級既點會BUY OUT

唔會講無BUYOUT唔做,佢地肯等就等
試過講到實請,有老闆whatsapp offer,但拖住無約簽

我堅持要簽約先resign,最後冇聲氣
咁係佢預左請你
因為我都試過話要去旅行 所以hr好快就叫我second in 但無即日簽
見完。打電話嚟叫我邊日返工
前一日打嚟話人事部未搞好D文件。叫我等電話。一等就再冇消息。
返咗第2份工成個月突然屎忽痕。打去問。佢話唔請住。我即刻屌L 7 佢。
太多呢啲狗西公司
冇buyout就等囉 點會自己硬食
你有同佢講 佢又俾offer你就預左等架啦
除非係你好想即quit

個head first in講到明會請
下次second in黎傾下人工果啲
點知下次都係問first in果啲野
問完就叫我等消息
開佢名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞