有無人見工果陣講到實請咁 最後無offer?

280 回覆
1300 Like 5 Dislike
有啲hr好西 interview前一坐底就要影印ID同cert
ching求reject教學
試過有條友in 我係club house mgr 屌佢連件衫都未扣好 仲有大陣煙味 明顯尋晚浦完黎
in 完幾句問我有咩問題我話冇 問番佢走得未?
浪費我時間
呢個就間間都係咁........有D好少少既大公司只係係你面前做CROSS CHECK證明無做假,不過就聽過有D 76HR會用原子筆tick你既正本整花.......要好小心睇實佢

但其實佢地目的只係SEC IN時比個DEPT HEAD去睇同比較, 細公司拿你ID就要小心D........所以盡量都係申請大公司,避無可避
其實我就未遇過 但如果佢有咁既要求,我會問下佢如果唔請咁要個ID有咩意義
相就更加無聊 ,以貌取人?

cert就要既,HR要對下你CV講果啲野堅唔堅
有冇講幾點返?
講埋幾點番 人工幾多 要著咩衫
下,咁你果日有冇出現到
呢d應該係confirm
到底係你果日去到,佢取消offer

定你自己no show?
下 講到咁點解會影都無?
下 咁恐怖 你去到佢話sorry我地都係唔請你?
有冇人諗過收唔到offer會唔會係上/現手老闆講衰你
我估呢D野就好難知........
好驚
sorry 我唔會

聽完佢講實際既野同team structure (得1個super同呢個位既人), 即無曬興趣, 笑容都chok唔返出來
呢樣就一定唔會
我同上幾手既老細都幾好
好簡單
問佢要嚟做乜,等佢答完之後同佢講
ID同cert 可以出示返比你對資料
(同埋聽聞id 係唔可以copy,如果佢copy咗,佢有義務比你係copy簽名,代表你授權佢copy你嘅id)
中小企做咁多嘢就真係彩佢都傻啦
試過有HR態度勁差咁問我點解唔填地址,我反問點解我要填地址?
佢話出合約嘅時候要用(雖然我唔知道點解合約上會我有地址)
之後大大聲同佢講:咁你confirm咗係請我,我再email 地址比你啦
試過in到last round三個鬼佬話請結果唔撚柒請
今日今日見工仲要填咁撚資料係乜玩法
其實都係將cv啲嘢搬字過紙
好撚心中小企就唔好當自己係大公司啦
一萬個理由壓價啦
話interview 表現唔好
一係就同你講公司bonus 加埋就有咁多點點點
一開波就壓你價?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞