有無人見工果陣講到實請咁 最後無offer?

280 回覆
1300 Like 5 Dislike
從來都無相比 我次次話簽約果陣後補
開哂呢d公司名啦
唔係 只係用曬
之前比offer果幾間公司我都無比相都係咁in 所以之後果啲都無影 都係話咁岩用曬 會後補
一日未簽一日都要繼續搵
in完個經理同我講想請,就走去叫hr準備合約,但hr叫佢見多幾個先決定(我嗰日第一個in),叫我返屋企等消息,最後冇消息

之後過幾個月再申請返同一職位,見另一個經理,in完即日簽合約請咗
最近in左間銀行
in齊兩輪,自問表現可以等,個agent都收到風話表現唔錯
點知後黎話有更好既candidate就唔俾我offer

以後都未必會去報呢間行
即日簽咁好
通常第一批都好似難拎offer啲
試過見果時吹到我天上有地下無

講到請硬等通知,又教埋你點樣做人,個career path點行

最後無曬聲氣

最撚搞笑既係近排睇新聞見到到個公司有嚴重問題,準備執笠
有 叫我hold定後日番工 然後最後影都冇

仲搞到我推哂本身啲interview
新X?
我試過即日簽左話請我 叫我準備後日番工 最後影都冇
不過佢比offer我我都未必會要,感覺成個interview太hea都無心請人
細佬我反而想問
如果A公司出左offer俾你但你又唔想返呢間
係等緊B公司offer
咁要點做?

1. 拖後同A簽約日子 期望B有消息俾你 (但應該難 因為A已經做緊d checking, B就岩岩先見完仲shor list緊d人)
2. 同A簽 開工時有B消息再quit A
3. 直接reject A
4. 其他諗法?
啱啱出門口上咗車,hr就打嚟話會請,問我幾時方便嚟簽約,我話請假難今日簽得唔得,佢又話得喎,即刻落車返轉頭
in嗰陣話請,HR會聽日搵你,仲喺度計幾時遞信
最後

有 個陣我已經進入瘋癲狀態 打去煩鳩佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞