有無人見工果陣講到實請咁 最後無offer?

280 回覆
1300 Like 5 Dislike
試過係老闆in我,in完話應承俾offer我又握晒手咁,但hr無再打黎

無誠信到咁唔做都罷
想去海外intern 教埋我點租屋好
同我講遲d見 點撚知最後reject我
面試如做戲,
你地都係講到有幾鐘意個間公司,
做左一陣,突然有個好offer即quit 。
雙方都會留有幾個後備hold 住先。
雙方都想搵個best of the best choice
今日打去問 hr話等埋啲approval 兩日後電話通知
今日見完字裡行間話唔會請
但帶我參觀左個OFFICE
個hr都幾好人

一日未簽約未返工都會有變數
係,公司文化都好好,幾想得米

我成日覺得一間公司文化係點,睇reception同 hr 都略之一二
普通pt 都係大公司
in完佢話無問題 會請嘅
但又話呢排hr比較忙 要我自己打電話去同佢講黎緊個月邊日得閒返工
我唔打就無得返
所以我in人次次都話等人事部通知
試過 in 到 hiring manager 都話覺得OK,
點知最後無 offer, 原來我有個FD又係報呢份, 佢 in 嬴左我, 灰機到
輸左比個fd
當年岩岩考完dse想搵下part time番
就諗住近近地係屋企樓下見間ok 方便又近
見果時都係普通咁 個啊姐叫我寫低啲資料
又問我幾時可以番得工 我梗係話 隨時都可以啦
佢仲同另外一個收銀講 有人替你 你就唔洗番得咁辛苦啦
之後就話遲啲會聯絡我
我當時仲好開心 心諗咁易就搵到人生第一份part time
點知等左個幾兩個星期我都冇收過電話

直到依家諗番起
我都成日笑9自己 連ok都唔請我

我之前番pt(唔係ok) 都有眼見有人walk-in apply
冇消息多數係個幾個原因
1.佢地唔記得咗比office
2.佢地有比到office 但office懶得打比你叫你in 因為佢地係office根本已經ipen for walk in apply
3.你太樣衰 之前個經理就係見個成面暗瘡嘅人walk in apply 扮晒野咁話你留低名同電話
之後dum咗張紙
之前有個po咩講完臨時話唔請點知條友已經reject哂其他offer咪例子
等佢請都餓能死左
講曬話到時會喺邊training 仲話搭咩車翻工 最後都係唔請
講到話請,只要上黎比大老闆望下當2nd in就得
點知落到樓準備搭車先打黎話請左老闆個親戚
明明啲說話只係循例照講等你地有少少期望會等offer
咪撚咁純真啦
其實應該慶幸自己冇入到呢啲濕鳩公司
對求職者咁唔上心即係對員工都唔會好得去邊
最憎呢啲 唔請咪唔請 冇必要扮到會請咁
客客氣氣叫人等消息咪算囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞