IT界討論區:(38)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
準備買地起屋
其實in Amazon都有coding test不過佢係睇logic
Final year project 其實50% uni owns 50% personal owns
所以係可以show ge
glassdoor好似美國工多
老老實實,去EU係舒服但係如果想博殺,美國會易升易轉d
屌,有利益先會做
你計group 50/3(/4)=???
如果你份工得16,7k要人ap test? ?
大佬我來對電腦寫曲,唔係幫你manage
之前in Amazon intern 係黎度傾陣先,之後問programming ge野(佢問你係個website 寫,寫完佢抽你有咩做得未夠好,要你改,當年佢係叫我用是旦一隻Lang implement stack, declare有咩methods bigO係點,有冇得改善,比個use case你, 問用你呢個stack implementation既big O係點
亦有問linked list
唔鐘意美國
歐洲我通常係linkedin睇 之後去官網apply
BTW, 我公司請人,同埋識另一間公司請locationization engineer
咁梗係,細個果時就會因為打美服wow 同鬼佬傾 skype
如果間公司係mnc, 全球big唔知幾多,入職人工可能好普通,但有好多上升ga空間,做ap去filter係幾好的選擇,除非間公司係中小企,咁就另計。
點解要除3又除4?

FYP兩部份,code同thesis,知識產權計,學校佔50%,你佔50%
你寫既野理論上唔應該同你同組既一樣
就算係common part,應該都係arhiceture或background既野,所以計黎都冇用
例如我個project
要計既話,係計research data同埋我寫果條algorithm
如果拎出去implement係商業用途,就要同bu分一半
amazon intern得3000zl gross好似 (重低過support)
咁去歐洲既話,搵linkedin
你預一定要有project show,就算intern都要
coding test係一定既,除非你唔係in developer位
其實會問d programming lang既features多d
例如比段code你,之後問你有d咩問題,錯d咩,點解錯
或者問d最基本既野overriding, overloading
例如你in份工係java developer
佢可能係比個寫到一半既java你叫你做埋佢,之後寫個testing出黎,用咩testing framework任你
中小企都做ap就真係
group project
我果份係group project
我寫algorithm
我groupmate寫mobile app
兩者冇衝突
佢隻app push d data落我個server到,之後我run我既algorithm去做analysis同計location
佢有佢own既mobile app 50%
我有我own既server side code同algorithm既50%
冇衝突
project 係咁完美分工就好
基本上HK D grad project冇algorithm冇logic可言
大家交到貨就算
我做果份幫hkpf做999 caller tracking
我果組得2條友,本身有4個人,但另外2條友走左,好似話淆太難

同埋基本上個 arch係我design,我groupmate一開始只係話做mobile,所以分左成part mobile比佢。其他我一個人做,但會同groupmate傾呢個solution佢buy5buy,buy既先落手implement
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞