IT界討論區:(38)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
又係一間垃圾
上面問咁多咪又係10零k
真正荀IT工係PEN Test求鳩其
大家吹幾句水就派offer

叫我寫sorting 我用d library call一句搞店
仲慢慢同你for loop計算?
睇左
前題有女已經唔成立
反而
香港IT折墮大典
講D野真好多
https://hknoit.blogspot.com/p/it.html
IVE 就算撚數,得罪講都唔怕講.
基本上個個都唔撚係讀書
靠背paper就咁出撚左黎
大學唔撚係神科你想點.
一年泛咁多個學位出黎
所以你話IT仲未撚飽就知呢行幾咁好做
做左差唔多一個月,日日金晴火眼,長期用滑鼠鍵盤手碗痛,個腦每日高速運轉,原本唔飲咖啡而家一日兩支
9:00pm
你已經飲左六杯咖啡, 金精火眼wing wing地, 走去後樓梯煲煙差電
你女友已經飲左六杯紅酒, 眉絲細眼wing wing地, 走左去露台看Soho的夜色

都係...

得個IT hd已經可以坐office做technical野,人工貼近大學畢業,有d重搵得多過degree,有時真係覺得個degree讀黎把閪,人地早兩年出黎仲野 個人工一定追到degree fg,我都廢事搵d degree以下既工

相比文科hd真係聽乞米 完全冇撚用,大把degree仔同你爭aco,搵份坐下office都難,大公司一定冇你份
其實文科真係讀黎把撚,
係我心目中,大學只有神科有用,其他都係垃撚圾
好似醫科咁,點解咁撚值錢,
第一人地真係有料去讀
第二完全無被HD/Asso呢D 野污染哂, 只要有相關HD/Asso 個科野比你讀完U 真係都唔撚值錢
73. 工作如同隱蔽青年,令人情緒低落
講真如果個時真係唔咁on99,有睇呢個IT折墮大典
之後讀其他/話者唔撚讀IT
加下起碼都唔會咁撚唔正常
工程degree都得啦,起碼有保障,唔會阿豬阿狗都入到行

IT/CS degree? 大把人唔係都做到google,係香港更加柒到仆街
唔是講笑,家陣寫下web, main下垃圾搵條友學返幾個月乜都得啦

教佢call下api, 裝個db佢禁下, sql識基本就得 唔識就google邊做邊學

大部分IT工就是咁易
IT 算撚數,呢行真係狗屎垃圾就有得做.
咁呢個又係堅既
又唔撚係寫咩algorithm 既野
KUOK FAI Tsoi2015年7月27日 下午4:15

無天分無興趣的請及早離場, 好彩嘅咪搵多少少囉
當年做左四年幾support 浪費左最黃金的四年
女又識唔到, 錢又搵唔多

如果呢家剛剛fresh gard 20-21 本身唔係讀IT CS 的
唔好貪個多少少錢入行
比一年時間自己做sale 又好, 去working holiday 又好
諗清楚往後十年的路

我花左六年幾時間 過幾年三十,,, 行唔返轉頭

慘, 比IT折磨左6年
我咪就係類似, 但個個唔係我黎.
我背景就係 > 中學讀到屎咁撚樣 >會考又一堆屎 > 3年IVE HD > 升撚左上ugc > 咪做IT > 愈做愈撚毒,愈做愈撚發覺IT呢行好撚多柒頭野,想轉又唔之轉咩柒野,渣撚住個幾年經驗
仲有樣柒頭野好應景,就係好似你本做Web programmer咁,轉去寫app 好撚多公司 真係當你FG 咁撚樣睇.
其實好多人讀大學degree主要有幾個原因
1. 俾中學讀嘅嘢呃咗,好似讀science咁,以為中學讀落有興趣就走去讀,完全無諗過讀完之後嘅後路
2. 被傳統思想影響,覺得以前啲人讀得大學都好叻可以賺好多錢,係一個成功人士,好憧憬讀大學嘅生活,為咗滿足兒時嘅願望而走去讀,但就唔知原來大學有分好多科,唔係全部科讀完都可以成為成功人士,有啲科讀完之後重要乞食添
3. 考完dse之後個分中游水平,但又未高到去神科水平,只係夠分去讀工程晒銀時同蘇蘇晒銀時,無得揀嘅情況之下,又夠分讀而走去讀,為讀而讀
其實好多人讀都只係想要個degree,根本唔係對嗰科有興趣而讀,所以讀完之後有好多人都唔係做返嗰一行
所以我唔建議FG學什麼mobile,AI,python, ruby
簡單學java, c#已經夠食過世
餘下時間學同人溝,同英文已經有好大成就
哂時間學埋一堆垃圾tech
只會成為第2個腦魔
的確係咁,你平時寫開web,啲hr就會覺得你無寫app經驗,所以一開頭入行揀好嗰樣嘢就盡量唔好轉,做開IT support就唔好轉做programmer,做開programmer就唔好無啦啦轉做network

但IT support真係唔好撚做 除非你係政府嗰堆合約工,如果唔係私人公司真係會當你做狗,全公司最低等嘅職位,職又無得你升,人工加得少,炒人炒你先,可能重衰過文員
C#其實我唔太鍾意,個人覺得Java好得多,加同用library都方便過C#好多,尤其係用maven同gradle,雖然C#都可以用NuGet,但唔知點解啲library無咁好用,有啲位Java寫幾行搞掂嘅嘢C#反而要十幾廿行先得
其實寫開android 點都識java
不過你講得無錯, 寫app都係柒柒下架啦, 香港真係無咩工寫app
但係寫咩python ruby真係
其實IT Support轉 Programmer 真係同轉行無咩柒野分別
programmer 轉 第個language 起碼人地都會貪你舊時個tech 識
都係柒架啦, 有D 公司一開始見HR, 可能你個skill set唔撚對題,都比人out 走左唔撚出奇
加上你有10年寫app(咁計),你轉寫web點樣開個價都唔會太低. 到時開到鬼火咁高,見呢班閪HR
分分鐘請個FG好撚過
IT Support不嬲最撚賤
屍井extension method,ef好用到抽筋
連帶全個.net系列,寫rest api/mvc create project已經乜都幫你gen晒出黎,玩下填充題咁就收工,library我覺得55波

渣華得個春又難用
簡簡單單寫web-based platform已經夠
不過個個以為係db拎下資料,好似以前I大project咁鳩做
發唔到圍搵唔到食
呢D野講到口臭冇人跟
係要去做寫APP,新tech比無良startup榨壓
比HR有藉口壓價
你問你個manager識唔識什麼ruby, python
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞