IT界討論區:(38)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
閪既公司真係會咁
香港算啦,呢D高汁野,就係香港用唔撚到
除咗恭喜我自己同wish me good luck之外我都唔知講咩好

唔好比我見到你OT
盡力
改返正個大學mode做返工mode先
老屎忽就唔撚多覺,但同事好撚多真心好難頂,性格一係就串撚過馬撚,
唔係就毒撚到核爆,話題都無,食飯食足成年,成年講黎講去都係講Tech
串撚過馬撚同毒撚到核爆個D都算,衰極都唔會人生攻擊當面屌你.
最撚惡頂就係班死撚好撚似有強迫整咁,睇code睇撚到幾乎大細楷ABC 都睇番出黎
個UI 真係用野去度.睇下match唔match個design
其實係,
當然你想升職既話真係點都要識寫番幾嘴既
我都頂唔順食lunch講code
有時自己食算
算啦,人都習慣哂
有後悔藥食一早就唔撚做IT狗
都係個句啦,我成日同 FG想入做IT既人講
做呢行首先要自己性格係毒先
如果係外向既,我包你做唔夠幾個月,因為埋唔到堆自己無意思唔撚想做走人
同埋真係對IT 好撚有興趣
好似做Code 狗咁,你要有興趣到真係日日唔打code就好似唔打飛機咁,會死得人,
咁你就好合做IT.
同埋要有溝/識唔到女既準備
因為IT 呢行真係基本上全男.
同埋最緊要做左IT之後唔好比自己頹落去,真係要主動出去參加下活動
如果唔參加下活動識下人,結果真係最後尾朋友都唔撚多過,愈黎愈毒愈自閉
現充唔係咁解

係linkedin 班agent成日扮pccw係上菜
屌完再block
CamelCase 同 Match design 呢啲好基本咋喎
No offense 其實係咁踩 IT 嗰幾位不如拎個 GitHub 出嚟睇吓,因為我感覺好似係佢哋自己唔適應就叫春
No offense 做IT一定要有GitHub?
唔係唔適應
而係冇能力既人只可以靠減少對手黎保住自己個位
Or GitLab or any good way to show personal projects
人工係一切
香港地同我講project
咁你人工幾多?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞